VIDEO | Cum a apărut primul focar de pestă porcină în Prahova. Vezi ce spune conducerea DSV!

Până acum scutit de probleme cu pesta porcină africană, judeţul Prahova se confruntă cu primul focar, confirmat oficial miercuri dimineaţă, în satul Poienarii-Rali din comuna Poienarii Burchii. După inspecţia la faţa locului, autorităţile spun că, foarte probabil, sursa de îmbolnăvire a fost un porc mistreţ şi cer lămuriri din partea administratorilor de fonduri de vânătoare din vecinătate, reclamând că aceştia nu şi-au respectat cotele de recoltare.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, spune că acest caz a fost raportat vineri, după ce un crescător din localitate a anunţat veterinarul că i-a murit o scroafă de aproximativ 120 de kilograme. Au fost recoltate probe, iar rezultatele analizelor de laborator au sosit miercuri, confirmând prezenţa virusului pestei porcine africane. Ulterior, autorităţile au aflat că proprietarul, care creştea trei porci, mai găsise unul mort, pe 30 iunie, dar l-a îngropat şi nu a anunţat decesul, iar pe celălalt l-a tăiat şi l-a împărţit cu rudele.

Specialiştii suspectează că sursa îmbolnăvirii ar fi un porc mistreţ, ajuns pe pajiştea de unde proprietarul porcilor obişnuia să cosească lucernă şi trifoi. "proprietarul respectiv ne-a povestit că are la marginea localităţii un teren unde cultivă lucernă şi trifoi. De trei săptămâni, a început să cosească, lăsa până a doua zi să pălească şi apoi aducea acea lucernă la porci. Este clar că avem ca sursă de contaminare mistreţul, care s-a plimbat prin acea lucernă. Cei trei porci pe care omul îi avea în curte erau cumpăraţi din octombrie 2018, sunt luaţi de la un crescător din zonă", a declarat Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova. Vedeţi mai jos VIDEO cu declaraţia integrală!

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Măsuri de urgență în zona focarului de pestă porcină africană de la Poienarii Burchii. Restricții impuse în localități din Prahova, Dâmbovița și Ilfov

ALERTĂ în PRAHOVA! A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană din județ

Autorităţile judeţene spun că în împrejurimi există patru fonduri de vânătoare, Gherghiţa, Hăbud, Râfov şi Negoieşti, şi cer o verificare cu privire la respectarea cotelor de recoltare anuale şi a cotelor suplimentare impuse administratorilor acestor fonduri. Directorul DSVSA Prahova spune că toate indiciile conduc spre ideea că, de regulă, administratorii fondurilor cinegetice declară efective de mistreţi mult mai mici decât cele reale, tocmai pentru a se asigura că şi cotele de vânătoare vor fi mai mici şi, implicit, mai uşor de atins. El spune că, în multe fonduri din judeţ, nu se respectă cotele impuse de Ministerul Apelor şi Pădurilor sau acestea se ating foarte târziu. "Acest lucru poate contribui la răspândirea acestei boli şi putem ajunge să vorbim inclusiv de o infracţiune şi de un atentat la siguranţa naţională", a punctat Mihai Terecoasă.

Image
Image
Image
Image