VIDEO | Hartă, coduri, criterii și reguli comune, la nivelul UE, privind restricțiile impuse din cauza pandemiei

VIDEO | Hartă, coduri, criterii și reguli comune, la nivelul UE, privind restricțiile impuse din cauza pandemiei

Consiliul Uniunii Europene a anunțat, marți, că statele comunitare au căzut de acord asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru o mai bună gestionare a călătoriilor în UE, în contextul pandemiei.

În fiecare săptămână, autoritățile europene vor publica harta actualizată a codurilor valabile în fiecare regiune. De asemenea, vor fi adoptate măsuri comune și restricțiile vor fi comunicate cu 24 de ore înainte de intrarea lor în vigoare.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat de ce a fost necesară adoptarea unei strategii unitare la nivelul UE, subliniind că, în acest fel, oamenii vor ști mai ușor unde pot călători fără restricții, dar și ce reguli trebuie respectate în fiecare dintre statele cu probleme sau dacă vin din astfel de state.

"Astăzi, Consiliul a adoptat o recomandare privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19. Această recomandare urmărește să evite fragmentarea și perturbările, precum și să sporească transparența și previzibilitatea pentru cetățeni și întreprinderi", a informat Consiliul UE.

Potrivit unei informări publicate de forul citat, în fiecare săptămână, statele membre ar trebui să furnizeze Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) datele disponibile cu privire la următoarele criterii:

  • numărul de cazuri nou notificate la 100 000 de locuitori în ultimele 14 de zile
  • numărul de teste per 100 000 de locuitori efectuate în ultima săptămână (rata de testare)
  • procentul de teste pozitive efectuate în ultima săptămână (rata testelor pozitive)

Pe baza acestor date, ECDC ar trebui să publice o hartă săptămânală a statelor membre ale UE, defalcată pe regiuni, pentru a sprijini statele membre în procesul lor de decizie. Zonele ar trebui marcate cu următoarele culori:

  • verde, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 25, iar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;
  • portocaliu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 50, dar rata testelor pozitive este mai mare sau egală cu 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile se situează între 25 și 150, dar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;
  • roșu, în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de cel puțin 50, iar rata testelor pozitive este de cel puțin 4% sau în cazul în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este de peste 150;
  • gri, în cazul în care nu sunt disponibile informații suficiente sau dacă rata de testare este de maximum 300 de teste

Consiliu UE consideră că statele membre nu ar trebui să restricționeze libera circulație a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi. "În cazul în care analizează dacă să aplice restricții, statele membre ar trebui să respecte diferențele în ceea ce privește situația epidemiologică dintre zonele portocalii și cele roșii și să acționeze în mod proporțional. Ele ar trebui, de asemenea, să țină seama de situația epidemiologică de pe propriul teritoriu. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele membre care consideră că este necesar să introducă restricții ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:

  • să fie supuse carantinei
  • să se supună unui test după sosire

Statele membre pot oferi opțiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire. Statele membre ar putea solicita, de asemenea, ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor. Ar trebui să se elaboreze un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune", precizează același comunicat.

Consiliul UE arată că decizia de a introduce sau nu restricții privind libera circulație în scopul protejării sănătății publice rămâne responsabilitatea statelor membre, dar punctează că este esențială "coordonarea pe această temă". 

Image
Image
Image
Image
Image