VIDEO - În ciuda lipsurilor cu care se confruntă, echipajele ISU Prahova au salvat, într-un singur an, mii de vieți și bunuri de peste 30 de milioane de euro

Conducerea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență "Șerban Cantacuzino" al județului Prahova a prezentat, marți, în prezența reprezentanților administrației locale și județene, respectiv a șefilor direcțiilor deconcentrate din Prahova, dar și a secretarului de stat în MAI Raed Arafat, bilanțul activității instituției pe anul 2018.

În situația prezentată se remarcă numărul foarte mare de intervenții, în ciuda lipsei de personal și a unor dotări, aspecte care au ajuns să se reflecte inclusiv în situațiile statistice și, concret, în randamentul echipajelor de urgență.

Ca exemplu, numărul intervenţiilor gestionate de structurile de intervenţie a scăzut faţă de anul anterior datorită faptului că foarte multe ambulanţe SMURD au fost scoase din intervenţie pe perioade mari de timp. În 2018, bilanțul consemnează 12.895 de intervenții, față de 14.476 în anul precedent. Echipajele specializate din cadrul structurilor de intervenţie ale inspectoratului au participat la un număr de 4.061 acţiuni pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă cauzate de incendii, arderi necontrolate, alunecări de teren, inundaţii, asanări şi distrugeri de muniţie, salvări de persoane şi animale etc., în scădere cu 13,66%, respectiv cu 643 intervenţii, faţă de anul 2017. La acestea se adaugă 8.834 de intervenţii ale SMURD Prahova, în scădere cu 938 intervenţii faţă de anul 2017, din cauza ambulanţelor cu probleme tehnice.

Timpul de răspuns a fost îmbunătățit, însă, mai ales ca urmare a celor două noi puncte amenajate la Comarnic și Balta Doamnei.

Echipajele ISU Prahova au fost nevoite să facă față solicitărilor, în condițiile în care, totuși, ofiţerii sunt încadrați în procent de 75,75%, iar personalul contractual în procent de 71,42%. Numai la maiștrii militari și subofițeri, încadrarea trece de 91-92%.

Mai mult, doar 40,67% din tehnica de intervenție are sub 10 ani vechime, însă echipajele Inspectoratului trebui să se descurce și cu dotări vechi de peste 30 de ani, de exemplu, care reprezintă 24,67% din total.

La SMURD Prahova, în prezent, 8 ambulanțe au peste 10 ani vechime, 4 au între 5 și 10 ani vechime, și numai trei sunt nou-nouțe, primite la finalul lui 2018. În 2020, 53,33% dintre ambulanțele SMURD Prahova vor avea peste 10 ani vechime.

Situația s-a mai îmbunătățit, în ultimii ani, datorită achizițiilor recente, dar mai sunt multe de făcut și de cumpărat, așa cum o recunoaște și secretarul de stat în MAI Raed Arafat. Acesta a anunțat marți, la Ploiești, că la nivel național încă sunt în derulare proiecte din fonduri europene, pentru achiziționarea de noi autospeciale, atât pentru SMURD, cât și pentru inspectoratele pentru situații de urgență. Iar unele dintre acestea vor ajunge în Prahova, în scopul acoperirii deficitului, respectiv pentru sprijinirea deschiderii unor noi puncte de lucru. În județ, planuri în acest sens există pentru Filipeștii de Pădure și Puchenii Mari.

 

De asemenea, se caută soluții inclusiv pentru acoperirea deficitului de personal, mulți angajați ai ISU Prahova având între 40 și 55 de ani și urmând, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să iasă din sistem.

De asemenea, se caută soluții inclusiv pentru acoperirea deficitului de personal, mulți angajați ai ISU Prahova având între 40 și 55 de ani și urmând, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să iasă din sistem.

 

 Și totuși, ISU Prahova rămâne unul dintre cele mai solicitate inspectorate pentru situații de urgență din țară.

Trebuie evidențiat faptul că, pe timpul acţiunilor de localizare, lichidare şi înlăturare a efectelor negative generate de incendii, au fost salvate bunuri materiale în valoare de 143.187.213 lei, respectiv 30.465.364,46 euro. În același timp, echipajele SMURD Prahova au asistat nu mai puțin de 7.763 de persoane, dintre care aproape 800 de copii, și au asigurat intervenția, pentru prim-ajutor și descarcerare, la peste 900 de accidente rutiere.

 

 

 

 

Image
Image
Image