VIDEO | Ministerul Transporturilor şi BERD au semnat un memorandum privind construcția autostrăzilor Ploiești - Brașov și Sibiu - Pitești

VIDEO | Ministerul Transporturilor şi BERD au semnat un memorandum privind construcția autostrăzilor Ploiești - Brașov și Sibiu - Pitești

Ministerul Transporturilor şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat un memorandum de înţelegere conform căruia statul român va beneficia de un credit-punte pentru construcţia autostrăzilor Sibiu-Piteşti şi Ploieşti-Braşov. Țara noasră ar urma să recupereze banii în de la Uniunea Europeană, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Lucian Bode, citat de Agerpres.

"În urmă cu câteva zile, Ministerul Transporturilor a semnat un Memorandum de Înţelegere cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin care ne asumăm trei obiective. Unu: un împrumut-punte pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Piteşti, doi: capital de lucru pentru Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi trei, foarte important, asistenţă tehnică pentru construirea, procurarea şi operarea autostrăzii Ploieşti-Braşov. Avem astfel un partener care ne garantează că acest obiectiv va fi finalizat. BERD se va implica atât în etapa de revizuire documentaţie, cât şi de finanţare a execuţiei acestui tronson", a arătat ministrul.

Bode a subliniat că, deocamdată, este vorba doar despre un memorandum și nu a avansat o valoare pentru creditul-punte. "După ce vom intra în detaliu pentru fiecare componentă din cele trei, sub rezerva că pot fi patru, pot şi şase obiective, noi putem extinde anexa, vom merge, bineînţeles, cu un memorandum în Guvern. Este o înţelegere între noi, Ministerul Transporturilor, şi BERD în urma unor negocieri care au durat luni de zile şi mă bucur că am ajuns la acest moment la care, alături de noi, vine BERD pentru a realiza autostrada Ploieşti-Comarnic-Braşov", a adăugat Bode.

Ministrul a anunțat însă că, până la finalul anului, ar putea fi semnat contractul pentru realizarea centurii ocolitoare a oraşului Comarnic în regim de autostradă. "S-au irosit 18 ani pentru autostrada Comarnic-Braşov. Am luat decizia să anulăm acel parteneriat public-privat după modelul Vâlcov şi am decis să împărţim în mai multe secţiuni acest obiectiv de la Ploieşti la Comarnic şi prima secţiune pe care o vom scoate la licitaţie din acest tronson pe procedura fidic galben - proiectare şi execuţie - este varianta ocolitoare Comarnic, în regim de autostradă, şapte kilometri. La începutul lunii octombrie, în acest an, credem că vom finaliza toate procedurile pentru depunerea ofertelor pentru proiectare şi execuţie. Aşadar, până la sfârşitul anului, curgând termenele procedurale pentru analiza ofertelor şi fără contestaţii, sperăm noi, vom semna contractul pentru realizarea proiectului tehnic şi a execuţiei tronsonului varianta ocolitoare Comarnic, parte din autostrada Ploieşti-Braşov", a susţinut Bode, potrivit sursei citate.

 

Image
Image
Image