VIDEO | Pregătiri pentru începerea anului şcolar. Vezi în ce stadiu sunt unităţile de învăţământ din Prahova!

Ministrul Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a organizat luni dimineaţă, alături de ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz, o videoconferinţă cu toţi prefecţii din ţară, pe tema pregătirilor pentru începerea anului şcolar. Guvernanţii au solicitat planuri de măsuri pentru asigurarea celor mai bune condiţii în unităţile de învăţământ şi pentru pază, dar şi informaţii despre starea microbuzelor pentru transportul elevilor, insistând ca prefecţii şi subprefecţii să verifice personal situaţiile din teren.

Ministrul de Interne a cerut, în timpul discuţiilor de luni, informaţii despre unităţile de învăţământ care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare şi autorizaţii de securitate la incendiu, solicitând ca toate prefecturile să transmită până diseară şi o situaţie la zi cu unităţile fără toalete în interior şi să propună şi soluţii pentru obţinerea cât mai rapidă a acestor documente. În majoritatea cazurilor - situaţie valabilă şi în Prahova - autorizaţiile de la Direcţia de Sănătate Publică nu pot fi obţinute pentru că respectivele şcoli sau grădiniţe se află în localităţi fără reţea de alimentare cu apă potabilă ori apa care ajunge la robinete nu este în parametri, cei doi miniştri insistând ca primăriile să urgenteze lucrările.

În cazul judeţului Prahova, conform situaţiei prezentate de prefectul Mădălina Lupea, sunt în acest moment nouă unităţi de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 52 sunt în curs de autorizare la ISU, dintr-un total de aproape 900 de clădiri care au această destinaţie. "În Prahova continuăm controalele împreună cu Inspectoratul Şcolar, DSP, DSVSA şi ISU. Din punct de vedere sanitar, avem nouă unităţi neautorizate, din motivele pe care şi colegii mei le-au enumerat, şi anume lipsa apei potabile ori apă necorespunzătoare bacteriologic sau toalete în exteriorul unităţilor de învăţământ. Din punct de vedere al securităţii la incendiu, din 897 de clădiri 52 sunt în curs de autorizare/avizare. Din punct de vedere al reparaţiilor şi amenajărilor, În Prahova acestea se desfăşoară în 78 de unităţi de învăţământ. Toate lucrările se vor finaliza înainte de începerea anului şcolar, cu trei excepţii, în Ceptura, Măneciu şi Comarnic, acolo unde termenul de finalizare a lucrărilor este 2021 sau 2022, însă toate condiţiile sunt îndeplinite pentru începerea anului şcolar. Am discutat personal cu primarii şi avem programe speciale de desfăşurare a cursurilor", a declarat Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova, în timpul videoconferinţei.

"Din punct de vedere al siguranţei elevilor şi cadrelor didactice în unităţile de învăţământ şi zonele adiacente acestora, avem planul de siguranţă întocmit, toate unităţile de învăţământ au fost repartizate între structurile Ministerului Afacerilor Interne şi poliţiile locale. De asemenea, întocmim un plan cu privire la asigurarea fluenţei traficului la unităţile de învăţământ", a adăugat prefectul de Prahova.

Image
Image
Image
Image