VIDEO | Primarul Dobre vorbeşte despre situaţia alimentării cu apă din Ploieşti: "Vom avea interdicţia cel puţin până ies analizele"

O "avarie majoră" apărută sâmbătă, pe una dintre cele patru conducte mari care aduc apă în Ploieşti, a lăsat mai multe cartiere din municipiu fără apă potabilă la robinete. Operatorul Apa Nova anunţa, tot sâmbătă, că a asigurat alimentarea prin alte conducte, precizând şi că, automat, apa ar trebui să fie bună de consum. Cu toate acestea, autorităţile menţin interdicţia de consum, cel puţin până marţi, când sosesc primele rezultate ale analizelor de laborator comandate. Primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a organizat luni, de la ora 14.00, o conferinţă de presă în care a discutat despre situaţia creată şi despre măsurile luate în ultimele zile.

Primarul şi-a început declaraţiile explicând de ce a fost nevoie ca interdicţia de consum să fie prelungită. "Decizia pe care Direcţia de Sănătate Publică a luat-o a fost din cauza faptului că în reţea au fost introduse impurităţi, din cauza fenomenului care a apărut, a spargerii acestei conducte de apă. Este una dintre cele patru conducte mari de alimentare a municipiului, cei de la Apa Nova au spus că, de când sunt în Ploieşti, nu au mai întâlnit o avarie de asemenea amploare, nu vorbim despre o reţea de cartier sau o reţea de stradă. Interdicţia consumului este o măsură pentru a avea siguranţa că nimeni nu se îmbolnăveşte. Poate că apa livrată acum este potabilă, însă nu avem această certitudine, nu putem să ştim dacă este sau nu poluată până nu primim nişte rezultate ale analizelor microbiologice. DSP a luat probe sâmbătă, la ora 15.00, după ce Apa Nova a asigurat alimentarea prin altă reţea, iar analizele durează 72 de ore, ceea ce înseamnă că marţi, tot în jurul orei 15.00, vom putea să ştim dacă apa care ajunge acum la robinete este bună de consum", a precizat primarul Adrian Dobre.

Deşi Apa Nova anunţa încă de sâmbătă că a identificat conducta spartă, Adrian Dobre spune, luni, că până acum încă nu s-a descoperit cu precizie zona avariei. El a explicat că s-au făcut verificări la pas, pe întregul tronson, începând de la intrarea în Ploieşti, însă n-a fost descoperit niciun semn vizibil care să indice locul avariei. Ironic, edilul s-a întrebat unde s-a scurs apa din reţea şi dacă nu cumva pe sub străzile oraşului există "caverne" în care aceasta să se fi acumulat. Mesajele pe această temă au dat naştere unor speculaţii cu privire la sursa contaminării apei din reţeaua de alimentare a municipiului, unii ploieşteni întrebându-se dacă nu cumva sursa poluării n-a fost mai aproape de zonele de captare.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Adrian Dobre, despre avaria la reţeaua de apă din Ploieşti: "Încă nu ştim cauza exactă, nici unde s-a scurs apa"

Autorităţile estimează că zona afectată cuprinde "aproximativ 15% din suprafaţa Ploieştiului", iar aici locuiesc circa 30.000 de oameni. Numai în unităţile de învăţământ din acest perimetru, 15 la număr, sunt înscrişi aproape 6.700 de copii, potrivit situaţiei prezentate de Primărie astăzi. Vorbim, în acest caz, despre un colegiu, şapte şcoli, şapte grădiniţe şi două creşe.

MAI MULTE DETALII AICI:

15 unităţi de învăţământ din Ploieşti, cu 6.700 de copii înscrişi, sunt afectate de avaria la reţeaua de alimentare cu apă

Adrian Dobre a discutat şi despre situaţia unităţilor de învăţământ din zona afectată, 15 la număr, precizând că aici sunt înscrişi peste 6.500 de copii şi anunţând că astăzi, la revenirea din vacanţă, în toate aceste şcoli, grădiniţe şi creşe au fost asigurate bidoane cu apă plată, au fost postate afişe privind interzicerea folosirii apei de la robinete, iar sursele de apă au fost închise. Edilul a mai spus că a cerut ca Direcţia Tehnic-Investiţii a Primăriei, care are un compartiment care se ocupă de unităţile de învăţământ, să monitorizeze constant stocurile de apă plată îmbuteliată de aici.

CITIŢI ŞI:

Apa Nova a adus cisterne cu apă potabilă în mai multe zone din Ploieşti, în urma avariei majore

Image
Image
Image
Image