VIDEO - Registrul Auto Român a lansat aplicația "Istoric vehicul". Cum funcționează programul care te scapă, GRATUIT, de surprize la cumpărarea unei mașini

Registrul Auto Român a anunțat că, de joi, este funcțională aplicația "Istoric vehicul", dezvoltată de RAR și care poate fi accesată gratuit, inclusiv de pe telefon, de orice persoană interesată verifice istoricul oricărei mașini trecute măcar o dată pe la Registru.

Aplicația se găsește AICI.

"Datele se obțin dacă solicitantul introduce în aplicația «ISTORIC VEHICUL» adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/șasiu). Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă și, după validarea lui, va furniza către aceeași adresă de email informațiile pe care le-am considerat utile pentru deținătorul sau viitorul deținător al unui vehicul.      Datele generate sunt: activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.  Atenție! Datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul nostru informatic. Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicației se supune unor termene și condiții, care sunt detaliate în momentul accesării aplicației «ISTORIC VEHICUL»", au precizat oficialii Registrului Auto Român, care au lansat și un tutorial pe acest subiect.

Reprezentanții RAR menționează că, dacă aplicația este accesată în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricționat accesul în consecință.

"Aplicația reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul și de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziție în cunoștință de cauză. Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoțitoare ale vehiculului, a valabilității ITP și a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul", se arată în materialul de prezentare a acestui program.

Reprezentanții RAR intenționează ca, pe viitor, să extindă domeniului informațiilor furnizate către solicitanți, prin includerea și a unor date referitoare la eventuale daune și/sau reparații care interesează structura de rezistență a unui vehicul. "Întrucât acestea sunt informații care nu ne aparțin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri. Deocamdată să reținem că, prin lansarea aplicației gratuite «ISTORIC VEHICUL», RAR se poziționează consecvent alături de cetățenii de bună credință îndreptățiți să beneficieze de servicii moderne și utile", se mai arată în informarea transmisă de Registrul Auto Român.

Sursa imagini: Registrul Auto Român

Image
Image
Image
Image