VIDEO şi FOTO | Autorităţile promit lucrări "de mâine" în Sângeru, după ce o viitură a luat patru copii

Jale mare în comuna Sângeru, din estul judeţului Prahova, unde o familie tânără a rămas fără patru copii! Aceştia au fost luaţi de viitură, din propria casă, vineri seară, trei micuţi fiind găsiţi mai târziu, fără suflare, în timp ce al patrulea nu a fost nici până acum recuperat. Ministrul Apelor, Ioan Deneş, a vizitat luni familia îndoliată şi a promis că instituţia va începe, de mâine, lucrări pentru regularizarea albiei Cricovului Sărat şi protejarea locuinţelor aflate în apropiere.

Localnicii au povestit că viitura a fost una de proporţii, apa măturând totul în calea ei în mai puţin de două minute. Între Cricovul Sărat şi cele mai apropiate case, situate la aproximativ 100 de metri, există un mal din pământ, un mic dig improvizat şi care până acum i-a protejat pe localnici. De această dată, întreaga vale pe care o puteţi vedea în fotografii s-a umplut cu apă. În această zonă se afla şi casa celor doi tineri părinţi, el 26 de ani, ea 22, care vineri seară au rămas fără copii, dar şi fără un acoperiş deasupra capului. Locuinţa a fost măturată aproape cu totul, din ea mai rămânând doar fundaţia.

Familia a primit din partea autorităţilor judeţene un container în care să poată locui, pe care au insistat să-l amplaseze foarte aproape de locul fostei case, deşi autorităţile îi sfătuiseră să aleagă un teren situat la o altitudine mai mare. De asemenea, în zona calamitată Inspectoratul de Jandarmi Prahova a adus luni dimineaţă ajutoare umanitare.

{gallery}viitura sangeru 2019 1{/gallery}

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a făcut o vizită în zonă, la trei zile de la tragedie, anunţând că se vor debloca urgent fonduri atât pentru ajutorarea prahovenilor afectaţi, cât şi pentru lucrări hidrografice. "Au fost debite de precipitaţii foarte mari, acea cantitate de apă a venit practic ca un vuiet. S-a creat o viitură, dar noi suntem aici pentru a da soluţii. Am vorbit cu oamenii de aici, de mâine vine un utilaj, un excavator cu braţ lung, care va asigura o secţiune de curgere, iar acele aluviuni vor fi depuse pe mal, ca măsură de protecţie iemdiată. În regim de urgenţă, din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, vom aloca sume, pe procedură simplificată, pentru că este foarte important să rezolvăm anul acesta aceste lucruri. Aici până acum s-au făcut regularizări, pe acest dig sunt deponii care sunt luate din cursul de apă", a afirmat ministrul Apelor. Întrebat de jurnalişti de ce încep lucrări doar în urma unei tragedii şi de ce nu s-a intervenit preventiv, acesta a răspuns că "tocmai asta facem acum, ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat".

Vedeţi mai jos GALERIE FOTO şi VIDEO!

CITIŢI ŞI:

HARTA POTOPULUI! Covasna, Harghita, Braşov, Prahova, Buzău, Bacău, Vrancea şi Neamţ vor fi cele mai afectate județe

Ministrul s-a declarat impresionat de drama familiei din Sângeru şi l-a ţinut aproape, pe durata vizitei, pe tatăl celor patru copii luaţi de viitură, încercând să explice că n-a făcut acest gest de ochii mulţimii sau pentru camerele de filmat. Apoi, într-un gest mai mult sau mai puţin teatral, a mers să o consoleze pe tânăra mamă, pe care a găsit-o cu faţa în palme, în lacrimi. S-a despărţit de ei dându-le asigurări că de acum încolo lucrurile vor fi bine şi se vor lua măsuri pentru evitarea unor noi tragedii. În măsura în care mai poate o mamă care tocmai şi-a văzut copiii luaţi de ape să mai înţeleagă promisiunile autorităţilor.

{gallery}viitura sangeru 2019 denes{/gallery}

Image
Image
Image
Image