VIDEO - Timp mediu de răspuns de 10 minute raportat de ISU Prahova, în 2018, deși pompierii au în dotare inclusiv tehnică de acum 30 de ani

Timpul mediu de răspuns a scăzut, în 2018, de la 11 la 10 minute, în cazul intervențiilor echipajelor ISU Prahova. O scădere, ce-i drept foarte mică totuși, s-a înregistrat și în cazul echipajelor SMURD. Informațiile au fost prezentate de conducerea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență în această săptămână, cu prilejul prezentării bilanțului activității ISU Prahova, pe anul 2018.

Performanța este notabilă, cu atât mai mult cu cât pompierii prahoveni, de exemplu, trebuie să se descurce în condițiile în care  24,67% din tehnica de intervenție pe care o au la dispoziție are peste 30 de ani vechime, iar 10% - între 20 și 30 de ani.

Nici SMURD-ul nu să foarte bine, echipajele având în dotare doar trei ambulanțe noi, care urmează să fie puse în circulație, 8 ambulanțe care sunt mai vechi de 10 ani și alte patru de 5 până la 10 ani vechime.

Citiți și:   VIDEO - Echipajele ISU Prahova au salvat, într-un singur an, mii de vieți și bunuri de peste 30 de milioane de euro

Prezent la bilanț, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a anunțat că proiectele pentru dotarea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, serviciilor SMURD și de Ambulanță, începute deja, vor continua în anul 2019, după care se vor căuta noi surse pentru completarea dotărilor salvatorilor, fie că va fi vorba despre autospeciale, fie de echipamente specifice pentru intervenții sau echipamente de protecție.

"Scăderea intervențiilor, și la SMURD, și la serviciile de Ambulanță, a fost determinată în primul rând de parcul auto. Am ajuns să avem un parc auto achiziționat în mare parte în 2008, iar unele mașini au atins și un milion de kilometri. Această problemă a fost rezolvată în sensul că am finalizat licitațiile, iar primele 420 de mașini au intrat în dotarea serviciillor de ambulanță și SMURD în decembrie 2018. Mai sunt 700-800 de mașini care trebuie livrate până în iulie. După aceea ne vom uita și la alte surse financiare, pentru a completa și a înlocui tot ce este parc auto vechi, plus acordarea sprijinului pentru a deschide noi puncte de lucru, ca să ajungem mai repede la populației", a declarat, la Ploiești, coordonatorul DSU.

"Dotarea inspectoratelor județene s-a făcut tot din fonduri europene și vom continua. Mașinile de pompieri, pe care colegii noștri le aștaptă, vor veni în cursul acestui an, în jur de 500, atât de mică, dar și de mare capacitate, care vor fi repartizate, câte 8 până la 12 în fiecare județ, în funcție de numărul de locuitori, număr de intervenții", a mai anunțat Raed Arafat.

În urma derulării “Programului Proiect Concept Modern Integrat pentru management Situații de Urgenta Viziune 2020”, ISU Prahova a primit, deja un container suport logistic al intervenției tip IV – iluminat (450 KVA), alocat la Detașamentul de Pompieri 2 Ploiești ( 598.798,65 lei), două containere suport logistic al intervenției tip II – multirisc, fiind alocate la Detașamentul 2 Ploiești si Detașamentul  Campina (2.958.000,80 lei), camion cu sistem hidraulic de încărcare descărcare cu cârlig marca Renault alocat la Detașamentul 2 Ploiești (633.953,80 lei), două  autospeciale de intervenție și salvare de la înălțimi a 42 m marca Iveco Magirus, alocate la Detașamentul  Câmpina și  Sinaia (5.413.231,78 lei), respectiv un complet tabară mobilă pentru persoane sinistrate/evacuate in sistem containerizat si bucătărie rulantă auto, care a fost distribuit la Detașamentul 2 Ploiești (1.564.231,52 lei).

De asemenea, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020,  Proiectul  „Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale – Regiunea Sud”, în Prahova au ajuns trei ambulanțe Volkswagen Transporter tip B 4 x 4 – ambulanțe de urgență, în valoare totală de 1.214.122,86 lei, alocate la Detașamentele de Pompieri 1și 2 Ploiești și la Detașamentul Mizil.

În aceeași perioadă, unitatea a primit o autospecială pentru potabilizarea apei, disponibilizată  de C.N.P.P.M.S.U. Ciolpani.

Sursa foto: arhiva ISU Prahova

Image
Image
Image