Weekend cu instabilitate! Cod portocaliu şi cod galben de furtuni, în mare parte din ţară, până duminică noapte

Weekend cu instabilitate! Cod portocaliu şi cod galben de furtuni, în mare parte din ţară, până duminică noapte

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, trei avertizări, care se succed, până duminică noapte, anunţând un final de săptămână marcat de instabilitate atmosferică, pe alocuri accentuată. Nordul judeţului Prahova se va afla sub cod galben de vijelii, în timp ce aproape toată jumătatea estică a ţării va fi sub cod portocaliu, a anunţat ANM.

COD GALBEN Interval de valabilitate: 17 iulie, ora 14:00 - ora 21:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. 
În intervalul menționat, în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 35...45 l/mp.

COD GALBEN Interval de valabilitate: 17 iulie, ora 21:00 - 18 iulie, ora 09:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. 
În intervalul menționat, în Oltenia, Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 17 iulie, ora 23:00 - 18 iulie, ora 09:00
Fenomene vizate: cantități de apă însemnate. 
În Banat, sudul Crișanei și vestul Olteniei și al Carpaților Meridionali vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 30...40 l/mp și, izolat, 50...60 l/mp.

COD GALBEN Interval de valabilitate: 18 iulie, ora 09:00 - 19 iulie, ora 22:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. 
În intervalul menționat, în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zona de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 15...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp.

COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 18 iulie, ora 09:00 - 19 iulie, ora 22:00
Fenomene vizate: cantități de apă însemnate. 
În Oltenia, local în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și vestul Carpaților Meridionali, 70...90 l/mp.

Image
Image
Image