Zeci de instanțe și unități de parchet protestează împotriva modificării legilor justiției. Judecătorii din Ploiești li se alătură începând de astăzi

Judecătoria Ploiești se adaugă, de joi, listei din ce în ce mai lungi de instanțe și unități de parchet care protestează împotriva OUG 7, pentru modificarea legilor justiției. Hotărârea a fost luată miercuri, cu majoritate de voturi, la nivelul Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploiești.

"În adoptarea acestei hotărâri, Adunarea Generală a avut în vedere următoarele motive:

1.Adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019 fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, impus de prevederile art.9 alin. 1 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, încalcă în mod grav și nescuzabil principiul cooperării loiale între cele trei puteri exercitate într-un stat democratic: legislativă, executivă și judecătorească, evocat în mod constant de Curtea Constituțională a României în jurisprudența sa.

2.Cu excepția dispozițiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului SUperior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrului Institutului Național al Magistraturii și activitatea specifică desfășurată de această instituție), adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019 nu justifică o urgență imperioasă care să corespundă unei nevoi stringente de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care toate aceste trei legi au fost modificate de către Parlament în toamna anului 2018.

3.Introducerea unui nou caz de eliberare din funcția de judecător prin Ordonanța  de Urgență a Guvernului nr. 7/2019, respectiv prin "neîndeplinirea condiției privind buna reputație, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menținerea în funcție", reprezintă o subminare a independenței judecătorului, în condițiile în care textul normativ nu este clar și predictibil, nefiind menționate și explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de "bună reputație".

4.Principiul separației carierelor, instituit prin art. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, care a fost introdus prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7/2019.

5.Scoaterea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din arhitectura constituțională care instituie principiul controlului ierarhic prin Ministerul Public, prin modificările realizate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 7/2019, vulnerabilizează independența sistemului judiciar și reprezintă o abordare aptă să faciliteze creșterea presiunii în activitatea judiciară", se arată într-un comunicat transmis de Judecătoria Ploiești, în urma ședinței Adunării Generale a Judecătorilor de la nivelul acestei instanțe.

Și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, miercuri, că se raliază protestelor generate de OUG 7 şi vor suspenda activitatea, exceptând cazurile urgente, zilnic, între orele 8.00 – 10.00, până în 8 martie. Tot ieri, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ a decis, într-o şedinţă desfăşurată miercuri, suspendarea activităţii cu publicul în perioada 28 februarie - 8 martie 2019, cu excepţia cererilor cu caracter urgent, ca formă de protest privind modificările aduse legilor justiţiei.

Decizii similare au fost luate, anterior, de adunările generale ale DIICOT, Parchetului General, Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 București, Tribunalului Cluj, Tribunalului Maramureș ( magistrații poartă și banderole pe braț) , judecătoriilor Sector 2 București, Dej, Cluj, Târgoviște și Gherla.

Printre parchetele cu activitate judiciară suspendată se numără Parchetul Judecătoriei și Parchetul Tribunalului Constanța, Parchetul Judecătoriei Brașov, Parchetul Judecătoriei Timișoara, Parchetul Judecătoriei Pitești, Parchetul Tribunalului Argeș, Parchetul Tribunalului Mureș, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei Bacău, Parchetul Judecătoriei Cluj, Parchetul Judecătoriei Turda, Parchetul Judecătoriei Gherla, parchetele judecătoriilor sectoarelor 1,3,5,6 București și DIICOT.

Este suspendată activitatea cu publicul la Parchetul Judecătoriei Buzău, Parchetul Judecătoriei Roman, Parchetul Judecătoriei Târgu Mures, Parchetul Judecătoriei Iasi, Parchetul Judecătoriei Sector 2 și Parchetul Tribunalului București.

 

Image
Image
Image