O hotărâre adoptată de Consiliul Local Ploiești, în vara anului trecut, stabilește scoaterea din funcțiunea a nu mai puțin de 26 de locuri de joacă, din toate cartierele municipiului. Ce este mai grav: documentul consemnează, negrul pe alb, ca motivare, faptul că acestea sunt într-o stare de degradare atât de avansată, încât nu mai pot fi folosite. Și totuși, în fapt, spațiile de joacă au fost scose din funcțiune doar pe hârtie, iar în prezent copiii au acces nestingherit în multe dintre ele, în ciuda avertismentelor discrete afișate recent și care arată că acolo este pericol de accidente. Dacă există aceste avertismente...
Hotărârea adoptată pe 30 august 2017 face referire la 26 de locuri de joacă din Ploiești, cele pe care le găsiți în caseta atașată acestui text. După cum se vede, sunt parcuri răspândite prin tot municipiul, unul care nu se poate lăuda nici pe departe că stă bine la acest capitol. Chiar și așa, aleșii locali au decis, în plină vacanță, în vara anului trecut, scoaterea din funcțiune a celor 26 de părculețe. Motivul este expus în documentația atașată proiectului, la momentul respectiv.
"În urma verificărilor efectuate în teren privind situația faptică a locurilor de joacă și a elementelor componente s-au constatat următoarele:
- Unele componente ale locurilor de joacă, respectiv unele locuri de joacă se află într-o stare avansată de degradare sau sunt depășite din punct de vedere moral, astfel încât nu mai pot fi folosite în scopul stabilit inițial. Pentru aceasta propunem inițierea unui proiect de Hotărâre privind trecerea din domeniul public în domeniul privat a locurilor de joacă menționate mai sus în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării;
- Unele componente ale locurilor de joacă, respectiv unele locuri de joacă prezintă modificări ale stării inițiale, de punere în funcțiune, dar, care, prin activități de înlocuire a unor părți componente, reparație, vopsire ar putea fi remediate prin reparații curente", consemnează un proces verbal încheiat pe 11 august 2017, semnat de cei cinci membri ai comisiei special formate, din partea Direcției Tehnic-Investiții, Direcției Patrimoniu, Direcției Economice și din partea SGU Ploiești.
Deși sugestiile lor au fost luate de bune, spațiile de joacă au funcționat, în fapt, bine mersi, multă vreme după aceea, fără ca utilizatorii - copiii și părinții lor - să fie informați cu privire la riscul pe care și-l asumă în parcurile de pe domeniul public, administrate de SGU Ploiești, societate a Consiliului Local. Nimeni nu s-a deranjat, desigur, nici să împrejmuiască zonele, dacă tot au fost declarate periculoase chiar de experții din Primărie, nici să îndepărteze echipamentele.
Abia când a dat iar căldura, prin unele parcuri au apărut afișe neînsemnate, neasumate, fără vreo parafă sau semnătură, care informează simplu că locurile de joacă sunt scoase din funcțiune și prezintă... pericol de accidente! SGU a trecut efectiv și la desființarea lor, relativ recent, prin demontarea echipamentelor. Între timp, însă, ele au fost folosite. Iar în unele dintre aceste locuri de joacă, accesul este permis. În cel de la gara de Sud, de exemplu, nici măcar avertismentul nu există. Nici în spațiul de joacă de pe Griviței, unul mititel, e drept, dar periculos, după cum se arată chiar în documentul oficial adoptat de CL. Asta chiar dacă părculețul este, în fapt, la o aruncătură de băț de sediul SGU și gard în gard, la propriu, cu cel al altei societăți a CL, Hale și Piețe.
Abia de acum încolo...
În "bunul" stil al Primăriei Ploiești, care funcționează invers decât spune un înțelept proverb, făcându-și iarna sanie și vara car, municipalitatea abia acum începe să miște câte-un deget ca să rezolve problema acestor spații de joacă. Astfel, pe lângă cele câteva coli A4 imprimate cu avertismente și prinse de copaci, iată că, la aproape un an distanță de adoptarea HCL 309/2017, auzim și de planuri - nu măsuri - pentru reabilitarea locurilor de joacă.
Primăria Ploieşti derulează în această perioadă lucrări de reabilitare a locurilor de joacă din municipiu. Lucrările comandate de municipalitate sunt executate de SGU, în circa 40 de locuri de joacă. Separat, pentru peste 20 de obiective similare, municipalitatea vrea să le refacă de la zero, urmând să lanseze la finalul acestei luni o licitaţie. Este vorba despre cele care, pe hârtie, sunt scoase din funcțiune și casate, dar unde, zi de zi, sute de copii din Ploiești își petrec timpul liber, așa cum o fac de ani buni.
În cazul primei categorii de lucrări, cele care vizează reabilitarea, primarul Ploieştiului a anunţat că s-au finalizat deja două obiective. "S-au finalizat şi recepţionat două lucrări, locul de joacă de lângă Cimitirul Sovietic este unul dintre ele, celălalt este cel de la Sala Sporturilor. În lucru în momentul de faţă sunt cele de la parcul Câineni, din apropierea străzii Iezerului, şi cel din Mitică Apostol. Mă voi duce personal să verific aceste lucrări, chiar dacă s-a făcut recepţia de către Regia Autonomă de Servicii Publice. Şi parcul de lângă statuia lui Mihai Viteazul este avut în vedere printre priorităţi", a declarat Adrian Dobre, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii presei locale derulate marţi.
Edilul a mai precizat că, "pentru celelalte locuri de joacă, pe care le vom moderniza de la zero, pe data de 23 trebuie să avem absolut toate studiile de fezabilitate şi în două-trei zile să ridicăm în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice documentaţia de achiziţie pentru realizarea proiectelor tehnice şi execuţie. Dacă nu apar prea multe contestaţii, sper ca această licitaţie să se finalizeze în luna septembrie". Adică taman când să treacă vacanța. Cum spuneam, gândire de gospodar!
Lista locurilor de joacă scoase din funcțiune prin HCL 309/2017
- Loc de joacă str. Industriei (lângă bl. A6)
- Loc de joacă str. Pictor Rosenthal (intersecție cu Al. Berceni)
- Loac de joacă Gara de Sud (PETROM)
- Loc de joacă str. Libelulei
- Loc de joacă str. Ștrandului (sector est- Cartier Bereasca)
- Loc de joacă str. Lacul Bâlea
- Loc de joacă str. Persani
- Loc de joacă str. Arhip Nicolae
- Loc de joacă str. Gh. Gr. Cantacuzino (vizavi de Kaufland)
- Loc de joacă Aleea Someș (lângă stradionul Astra)
- Loc de Joacă Sala Sporturilor I (lângă Turn Parașutiști)
- Loc de joacă la intersecția dintre str. Popa Farcaș cu str. Tudor Vladimirescu
- Loc de joacă str. Griviței (lângă sediul Hale și Piețe)
- Loc de joacă str. Triumfului (AFI)
- Loc de joacă Raiffeisen (str. Cameliei, nr. 1 - bl. 47)
- Loc de joacă sector nord (str. Cameliei, Grădinița nr. 34)
- Loc de joacă str. Cameliei (bl. 131, lângă biserică)
- Loc de joacă str. Cibinului (intersecție cu str. Andrei Mureșanu, în spatele stației TCE)
- Loc de joacă în parc Andrei Mureșanu (lângă biserică)
- Loc de joacă în parc Andrei Mureșanu (loc de joacă CFR - Șos. Nordului - Găgeni)
- Loc de joacă str. Grindului (spre str. Constantin Brezeanu)
- Loc de joacă situat în Parcul Dero (parc McDonald's Nord)
- Loc de joacă str. Găgeni - Polux
- Loc de joacă str. Crângași (intersecție cu Al. Petrochimiștilor)
- Loc de joacă str. G. Topârceanu - Bariera Bucov
- Loc de joacă - str. Poștei