3 primari şi 14 consilieri locali din Prahova au rămas fără mandate, prin ordin al prefectului

3 primari şi 14 consilieri locali din Prahova au rămas fără mandate, prin ordin al prefectului

Cu mai puţin de o lună înainte de alegerile locale, mai mulţi primari şi consilieri din Prahova şi-au pierdut mandatele, ca urmare a părăsirii partidelor din partea cărora candidaseră în 2016. Din 25 august şi până în prezent, prefectul a emis ordine de încetare pentru trei primari şi 14 consilieri locali.

"În perioada 25.08.2020 - 08.09.2020, mai mulți aleși locali din Prahova și-au pierdut mandatul înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii în alte partide față de cele pentru care au candidat și au fost votați la alegerile locale din 2016. Astfel, în perioada amintită, prin Ordin al prefectului județului Prahova, Cristian Ionescu, au încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale, mandatele a doi consilieri județeni și a 14 consilieri locali din următoarele unități administrativ teritoriale (UAT): Albești Paleologu (3), Măgurele (3), Scorțeni (2), Iordăcheanu (4) și Posești (2). De asemenea, o decizie similară a fost luată și în cazul primarilor UAT-urilor: Băicoi, Mizil și Bărcănești", a anunţat Prefectura Prahova într-un comunicat de presă.

"Ordinele au fost emise în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată. Conform legislației în vigoare, în situația în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuțiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuții de primar", a mai specificat Prefectura Prahova.

"Verificarea  apartenenței politice a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020, pentru funcția de primar, consilier local sau consilier județean se realizează de către birourile electorale de circumscripție care adoptă hotărâri de acceptare a candidaturii pentru persoanele participante, având la bază declarația persoanei de acceptare a candidaturii în cadrul căreia declară pe propria răspundere sub sancțiunea legii penale, apartenența sa politică, precum și lista cu propuneri de candidați a partidelor politice sub semnătura conducerii acestora care confirmă calitatea de membru al partidului politic respectiv pentru persoanele care sunt cuprinse în listă. Față de prevederile legale în vigoare, respectiv la: art. 160, alin.(1), lit. h, alin. (7), (9), (10), art. 204, alin. (2), lit. j, din Codul Administrativ, art.46, 47 și 52 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorității publice locale și la art. 8, alin. (1), (2) și (3) din Legea nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată,  apartenența politică a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020 e certificată de:
-         Persoana în cauză care a completat și semnat declarația de acceptare a candidaturii;
-         Partidul care certifică calitate de membru al persoanelor din lista cu propunerile de candidați;
-         Hotărârea de acceptare a candidaturii a Biroului electoral de circumscripție, care garantează îndeplinirea condițiilor legale de către o persoană care și-a depus o candidatură pentru o funcție de ales local în cadrul alegerilor locale din anul 2020", se mai arată în comunicatul trimis de Prefectura Prahova.

Conducerea instituţiei a anunţat că analizează şi alte situaţii similare din judeţ, fiind de aşteptat să mai apară astfel de ordine. Coincidenţă sau nu, primii primari care îşi pierd mandatele după depunerea candidaturilor sunt cel din Băicoi, trecut de la ALDE la PPU-SL, şi cei din Mizil şi Bărcăneşti, trecuţi de la PNL la PSD. Probabil la primarii trecuţi de la PSD la PNL durează mai mult analiza...

Image
Image
Image