Administrațiile locale pot cere fonduri pentru stații de încărcare autoturisme electrice, iluminat stradal ecologic, infrastructură de colectare selectivă

Administrațiile locale pot cere fonduri pentru stații de încărcare autoturisme electrice, iluminat stradal ecologic, infrastructură de colectare selectivă
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Programul "Infrastructură verde", adresat administrațiile locale, dispune, în 2020, de un buget de 19 milioane de euro, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe. Potrivit acestuia, dacă autoritățile locale se mobilizează, peste 1.000 de stații de încărcate pentru mașini electrice pot fi achiziționate și montate, până la sfârșitul anului. "Problema transportului cu mașini electrice depinde 100% de infrastructură. Problema punctelor de încărcare reduse din țară face ca transportul electric din România să se dezvolte cu încetinitorul. Avem anul acesta un buget de 19 milioane de euro pentru infrastructura verde din localități și stațiuni din România. Dacă primăriile se mișcă bine și repede putem instala până la 1200 de puncte de încărcare în 2020. Vreau să declanșăm cea mai mare reformă a infrastructurii verzi din România. Depindem însă de primării și de ritmul lor de implicare", a punctat Alexe.

Acesta spune chiar că programul privind infrastructura verde va merge chiar în afara localităților. "Venim anul acesta cu un program în premieră în România: stații de încărcare pe autostrăzi și drumuri naționale. Am primit deja acordul Comisiei Europene pentru acest program. Investim pe aceste rute aproape 20 de milioane de euro, în mod special pe coridorul european TEN-T. Prin acest program, vom putea finanța alte 1000 până la 1200 de puncte de încărcare. România trebuie să poată fi traversată cu o mașină electrică de la un capăt la altul: atunci vom putea convinge populația să circule cu mașini cu ZERO EMISII", consideră Costel Alexe.

Tot anul acesta, Ministerul va demara "cea mai amplă campanie națională de informare și conștientizare a cetățenilor, în ceea ce privește colectarea separată și reciclarea deșeurilor". Bugetul prevăzut este de 25 de milioane de lei. "Vorbim, într-adevăr, de un sector în care, din păcate, suntem codașii Europei. Iar, până când nu va înțelege fiecare român importanța colectării separate și a reciclării, până când cetățenii nu vor impune schimbarea prin atitudinea lor, nu vom reuși să evoluăm cu adevărat", a mai spus Alexe.

În paralel, autoritățile pun la bătaie un buget de 159 de milioane de lei infrastructură de colectare  și pentru instalații de tratare / reciclare.

Nu în ultimul rând, instituția va lansat, tot pentru autoritățile locale, programul dedicat înlocuirii becurile vechi de pe străzi cu led-uri. "Investim în asta circa 384 de milioane de lei (aproape 80 de milioane de euro). Dacă înlocuim sursele de iluminat clasice cu cele ecologice pe străzile din România, vom avea numai de câștigat: și în facturi, și în emisii și în economisirea de resurse", a argumentat Costel Alexe.

Foto cu caracter ilustrativ (sursa: stiridecluj.ro)

 

Image