Consiliul Local Ploieşti a aprobat în această săptămână, cu 26 de voturi favorabile din totatâtea posibile, proiectul de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de la bugetul local familiilor care îşi angajează bone. Iniţiativa vizează încurajarea părinţilor care doresc să revină în câmpul muncii, oferind un ajutor lunar cuprins între 250 şi 710 lei, însă vine şi cu o serie de restricţii şi criterii, de la achitarea integrală a dărilor către bugetul local şi până la obligativitatea ca bona aleasă să fie certificată şi acreditată, înregistrată la ITM şi angajată printr-un contract declarat la ANAF.
"Telegrama" scrisese despre acest proiect încă din momentul în care fusese iniţiat, explicând că el a apărut în contextul în care există o lege care permite ca autorităţile locale să ofere astfel de ajutoare, însă în limita bugetului alocat. Faţă de documentul publicat atunci, singura modificare aprobată în timpul şedinţei, prin amendament, a vizat obligativitatea ca persoanele care solicită acest ajutor să aibă domiciliul în Ploieşti, lucru care fusese scăpat din vedere în varianta iniţială.
"Ajutorul financiar se va acorda în limita fondurilor bugetare anuale aprobate cu această destinaţie în bugetul Administraţiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti. De acest ajutor beneficiază persoanele care au în întreţinere copii de vârstă preşcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei pe membru de familie şi care se află în una din următoarele situaţii: a) este părintele la care copilul locuieşte în mod statornic; b) are calitatea de reprezentant legal al copilului şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia; c) este persoana desemnată de părinte pentru îngrijirea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform prevederilor art. 104 din Legea nr. 272/2004", se arată în documentaţia care a însoţit proiectul de hotărâre.
Conform documentului aprobat, bona este definită ca "persoana fizică cu domiciliul sau reşedinţa legală în România, calificată potrivit prevederilor legale să desfăşoare servicii de îngrijire şi supraveghere a copilului". Ea poate să fie cetăţean român sau străin şi trebuie să le prezinte părinţilor documente, care trebuie depuse la dosar, care să ateste că poate derula activităţi de acest gen, în contextul Legii 167/2014.