APA CALDA PLOIESTI Consiliul Local a aprobat joi, în a 25-a zi fără apă caldă în Ploieşti, după o şedinţă maraton, transmiterea unei solicitări către Consiliul Judeţean pentru preluarea CET Brazi şi înfiinţarea unei firme proprii de termoficare, în încercarea de a depăşi criza, în ciuda avertismentelor din partea primarului şi a câtorva consilieri privind investiţiile necesare în CET şi reţeaua primară, lipsa unui capital care să-i permită societăţii să funcţioneze sau chiar riscul pierderii unui proiect european de 23 de milioane de euro.
APA CALDA PLOIESTI Dezbaterile pe cele două proiecte de hotărâre au durat patru ore, cu toate că senzaţia generală a fost că votul final era deja prestabilit. Susţinătorii proiectelor de hotărâre au argumentat că Ploieştiul trebuie să preia gratuit CET-ul şi reţeaua primară, aflate în prezent în patrimoniul Consiliului Judeţean, pentru a putea să-şi decidă singur situaţia, şi că firma de termoficare propusă pentru înfiinţare ar reprezenta o "plasă de siguranţă", în situaţia în care contractul cu Termoficare Prahova SA a fost reziliat pe 2 august, iar operatorul e obligat să asigure aşa-zisa continuitate cel mult încă 90 de zile de la acel moment.
Proiect de 23 de milioane de euro în pericol?
APA CALDA PLOIESTI Proiectul privind preluarea CET Brazi şi a reţelei primare de la CJ a avut avize negative din partea mai multor direcţii din Primăria Ploieşti, care au considerat că nu e clar care sunt bunurile care ar urma să fie transferate, că nu e clară situaţia juridică a bunurilor, care sunt deja date în concesiune unui operator privat, că nu s-au întrunit toate condiţiile legale şi inclusiv că există riscul ca proiectul european pentru care Consiliul Judeţean a obţinut deja finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, de modernizare a reţelei primare, nu va putea fi novat, pe motiv că a fost câştigat pe o axă unde s-ar putea să aflăm că municipiile nu erau eligibile la finanţare. Pentru a răspunde unei părţi din critici, majoritatea a aprobat în timpul şedinţei mai multe amendamente, prin care a prevăzut că bunurile nu vor putea fi transferate decât în stare normală de funcţionare şi că până la semnarea protocolului de predare-primire bunurile vor putea fi folosite de actualul operator. Şi al doilea proiect de hotărâre a avut avize negative de la mai multe structuri din Primărie.
Primarul Ploieştiului, care s-a opus celor două iniţiative, a argumentat că atât preluarea cât şi înfiinţarea unui nou operator vor presupune cheltuieli uriaşe, peste puterea bunetului local. "Consiliul Judeţean să grăbeşte să scape de o problemă. Preluăm gratuit o rablă, problema e cum o punem în funcţiune", a afirmat Andrei Volosevici, primarul municipiului, care a sugerat şi un amendament conform căruia transferului bunurilor de la CJ să nu se facă dacât în momentul în care există garanţii scrise din partea autorităţii de management că proiectul european va putea fi continuat de administraţia locală, amendament respins la vot.
APA CALDA PLOIESTI În şedinţa de joi a fost aprobat un capital social de 5 milioane de lei pentru viitoarea societate şi a fost stabilită şi structura de conducere a noii societăţi de termoficare. Din Adunarea Generală a Acţionarilor vor face parte trei consilieri, Aurelian Tudor, Valentin Marcu, ambii de la PNL, şi Cristian Ganea, de la Pro România. În Consiliul de Administraţie au fost numiţi Teodora Marin, fost administrator public al Ploieştiului, Cătălin Vlad, ambii propuşi de PNL, Daniel Sori, propus de USR, Adrian Ionescu, propus de Pro România, şi Mihai Adrian Slăvescu, propus de PSD. Forul legislativ ploieştean a aprobat până şi instalarea unui director general, alegându-l pe actualul director tehnic al Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti, Vasile Ionescu.
"Un proiect de hotătâre din care lipsesc informaţii elementare"
APA CALDA PLOIESTI Cele două hotărâri au fost adoptate joi de forul legislativ cu majoritate de voturi, doar patru consilieri făcând notă discordantă, doi de la ALDE şi câte unul de la Prahova în Acţiune şi USR, unii dintre aceştia argumentând că preluarea CET şi înfiinţarea unei noi firme de termoficare tot nu aduc garanţii că problema alimentării cu apă caldă va fi rezolvată şi că nu vom ajunge să avem probleme mai grave la iarnă. "De 25 de zile, Ploieştiul a rămas fără apă caldă, pe fondul unui eşec al procedurii de atribuire a serviciului de termie. Toată lumea trăieşte sub imperiul acestei presiuni. Ca om care locuieşte la bloc, simt nevoia unor servicii decente. De asemenea, simt ameninţarea venirii iernii. Inevitabil, iarna va veni peste noi şi va trebui să avem o soluţie. Apreciez în mod deosebit bunele initenţii ale iniţiatorilor acestui proiect, sunt perfect convins că au plecat de la buna intenţia de a asigura servicii de apă caldă şi încălzire. Nu sunt iniţiator nu pentru că nu îmi doresc să rezolvăm problema, dar îmi doresc să o rezolvăm într-un mod care să poată să funcţioneze pe viitor. În momentul în care discuţi despre înfiinţarea unei firme, presupune lucruri elementare, printre care existenţa unui plan de afaceri. Noi avem un proiect de hotărâre în care nu avem informaţii elementare, nu ştim care este structura cheltuielilor, nu ştim care e cantitatea de gaze necesară, nu ştim la ce preţ se poate cumpăra gazul, nu ştim o serie de informaţii extrem de importante. Eu o să-mi permit să vorbesc doar despre planificarea financiară, chiar dacă problema discuţiei este una extrem de complexă, care ar fi trebuit să fie rezolvată printr-o aşezare la masă a tuturor factorilor implicaţi, care s-o rezolve din toate punctele ei de vedere, de natură juridică, de natură tehnică. Vreau să atrag atenţia asupra unor probleme de planificare financiară, care erau absolut necesare, fiindcă nu putem pleca la acest demers al nostru fără să ştim cum putem asigura apa caldă. Bun, înfiinţăm firma, îi asigurăm capitalul social de 5 milioane de lei, şi ce facem după? Fiindcă vor veni lunile grele de iarnă, ianuarie, februarie, şi noi ar fi trebuit să fim informaţi ce presupune funcţionarea corectă a unui CET în această perioadă. În lunile grele, noi avem nevoie să cumpărăm undeva la 130.000 de MW gaz pe lună, nimeni nu ştie să-mi răspundă cât la sută din cantitatea asta poate fi cumpărată la un preţ protejat de către stat, cât la sută poate să fie cumpărat la un preţ zilnic de vânzare", a afrmat consilierul local Paul Palaş, de la ALDE.
APA CALDA PLOIESTI "S-au vânturat în mediul public anumite informaţii că vom lua gaz cu plata la termen. E fals! Absolut nimeni nu vinde cu plata la termen. Noi trebuie să cumpărăm gazul cu banul jos, după care vom reuşi să încasăm banii cel mai devreme în 60 de zile. Dar pentru perioada asta de timp avem nevoie de un fond de rulment. La fel, s-a vânturat în spaţiul public informaţia că vom accesa credite. Total fals! Noi, ca administraţie publică, n-avem dreptul să accesăm credite decât pentru investiţii. Şi dacă cineva s-a gândit c-am putea să garantăm, să venim parte garantă lângă societatea comercială, pentru un posibil credit tras de societatea comercială, nici acest lucru nu-l putem face. Este stipulat foarte clar în articolul 61, articolul 63 din Legea 273/2006. Este foarte clar că nu putem să avem banii pentru a cumpăra gazul necesar în lunile de vârf", a adăugat consilierul local. În aceeaşi notă, viceprimarul Magdalena Trofin, care coordonează Direcţia Economică, a argumentat că nici sursa bugetară pentru suma de 5 milioane prinsă în capitalul de pornire al societăţii nu este corect evidenţiată în buget.
"Dacă nu înfiinţăm societatea, nu alocăm bani, nu facem nimic, aştept răspunsul cine se va ocupa de toate problemele reale, dureroase, pe care le-aţi ridicat. Sunt întru totul de acord cu temerile dumneavoastră. Dar spuneţi-ne, dacă nu înfiinţăm noi societatea, cine va veni să ne treacă, aşa cum aţi spus, prin lunile de iarnă, să plătească gazele, să ne asigure că vom avea continuitate de apă caldă. A înfiinţa această societate este primul gest pe care îl fac consilierii locali, este gestul disperat de a crea o plasă de salvare dacă vreţi, în ideea în care va eşua o atribuire directă, va rămâne reziliat contractul... şi ce facem? Întrebările acestea ne-au măcinat şi pe noi. Cu cât luăm gazul? Câţi MW ne vor trebui pentru la iarnă. Şi nimeni nu poate să spună, după situaţia neplăcută, publică, în care s-a aflat Ploieştiul, după tensiunea creată, dacă vreun alt furnizor va veni şi va spune «Da, ploieşteni, vă trecem noi prin iarnă». Eu nu ştiu dacă un om de afaceri va veni să spună «Bazaţi-vă pe mine!». Dar ştiu cu siguranţă că toţi consilierii din sală avem această presiune, noi trebuie să trecem ploieştenii prin iarnă, indiferent de efortul financiar pe care trebuie să-l facem acum", a răspuns consilierul Simona Popescu, de la PNL.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!