APA CALDA PLOIESTI | Termoficare Prahova refuză ferm să pună în funcţiune cazanul 2 din CET Brazi: "E prea riscant!"

APA CALDA PLOIESTI | Termoficare Prahova refuză ferm să pună în funcţiune cazanul 2 din CET Brazi: "E prea riscant!"
Noul operator susţine că echipamentele găsite la CET Brazi sunt într-o stare foarte proastă (Foto: Alex Călinoiu - Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

APA CALDA PLOIESTI | Reprezentanţii Termoficare Prahova ne-au oferit miercuri un tur al centralei termice de la Brazi, explicând cu această ocazie că refuză ferm să pună în funcţiune cazanul 2, cel care ar fi trebuit să asigure apa caldă menajeră în Ploieşti şi care a intrat în revizie la 1 august, pe motiv că folosirea lui ar fi riscantă atât pentru angajaţii care se ocupă de el, cât şi pentru sistemul în sine. Ei mai susţin şi că au încercat încă de la începutul lunii iulie să discute cu autorităţile pentru găsirea unor soluţii alternative, însă comunicarea s-a blocat la ADI Termo.

APA CALDA PLOIESTI | Furnizarea apei calde către persoanele fizice şi juridice din Ploieşti racordate la sistemul centralizat s-a oprit pe 1 august. Pe 2 august, ADI Termo Prahova, asociaţia creată de Consiliul Judeţean şi Primăria Ploieşti pentru gestionarea serviciului public, a decis rezilierea contractului, invocând faptul că operatorul n-a respectat o clauză privind asigurarea continuităţii. Mai departe, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a solicitat şi ca operatorul să sisteze lucrările începute la cazanul 2 de la CET Brazi. Astfel, contractul cu firma care se ocupa de revizie a fost suspendat, iar la solicitarea autorităţilor prahovene, aceeaşi firmă a fost trimisă să readucă totul la stadiul iniţial. În urma acestei intervenţii, preşedintele Consiliului Judeţean şi al ADI, Iulian Dumitrescu, a declarat că, de sâmbătă, cazanul este funcţional. Reprezentanţii operatorului, însă, îl contrazic.

APA CALDA PLOIESTI | Conducerea Termoficare Prahova susţine că folosirea acestui cazan este extrem de riscantă şi anunţă că nu îşi asumă responsabilitatea pentru pornirea lui în condiţiile actuale. În viziunea lor, lucrările la cazan trebuie reluate, practic aproape de la zero, şi vor dura aproximativ 30 de zile din momentul începerii. Ei mai susţin şi că restul instalaţiilor de producere a agentului termic de la CET Brazi sunt inoperabile, respectiv cazanele 5 şi 6, în timp ce pentru turbina lăsată de fostul operator ei solicită ca reprezentanţii Veolia Energie şi ai autorităţii contractante să-i asiste pentru punerea în funcţiune şi pentru efectuarea unor probe timp de 72 de ore.

APA CALDA PLOIESTI | În discuţiile purtate miercuri, directorul Termoficare Prahova, Mihai Savin, a declarat că a avut discuţii cu autoritatea contractantă încă de la începutul lunii iulie cu privire la nevoia lucrărilor în CET şi posibilitatea de a asigura soluţii alternative de încălzire pe durata opririi cazanului 2. Pe lângă adresele oficiale transmise, el spune că a avut şi o întrevedere cu reprezentanţii ADI Termo Prahova, la care au participat Horia Tiseanu, directorul de atunci al asociaţiei, Iulian Dumitrescu, preşedintele ADI, şi viceprimarul Daniel Nicodim, membru în AGA din partea municipalităţii. Asta ar fi avut loc pe 6 iulie, când s-a convenit să existe o nouă discuţie pe 12, discuţie care, însă, nu s-a mai ţinut. Practic, susţine directorul firmei de termoficare, toată comunicarea s-a blocat la nivelul ADI. Variantele propuse de operator au fost fie închirierea a două cazane mobile, pentru care deja exista un contract semnat şi se făcuseră inclusiv lucrări pentru fundaţia betonată, fie punerea în funcţiune a celebrei turbine lăsate de Veolia Energie. "Nu am mai primit niciun răspuns de la ADI", susţine directorul Mihai Savin.

"Nu ne permitem să cedeze sistemul la iarnă"

APA CALDA PLOIESTI | Directorul Termoficare Prahova susţine că operatorul nu se poate baza pe cazanele 5 şi 6 şi că pe lângă cazanul 2 şi turbina pe gaz tot va mai fi nevoie de o sursă suplimentară de producere a agentului termic pentru a acoperi necesarul din perioada de vârf a sezonului rece. Cu alte cuvinte, operatorul susţine că la iarnă riscăm să rămânem descoperiţi, chiar şi în scenariul reparării CAF 2. Directorul mai aminteşte că, din momentul începerii activităţii, societatea a avut la dispoziţie 90 de zile pentru inventarierea bunurilor primite şi spune că a constatat neconcordanţe între ce s-a promis la licitaţie şi ce funcţionează propriu-zis în realitate, argumentând că sistemul centralizat are deficienţe mari. "Continuitatea nu era un motiv întemeiat pentru rezilierea contractului de concesiune. Legiuitorul spune că ai voie să întrerupi serviciul în situaţia în care ar fi pusă în pericol funcţionarea sistemului. De aceea facem aceste lucrări şi am ales acest moment pentru că în luna august cererea de energie, de apă caldă, este cea mai mică de pe parcursul unui an, undeva la 10 gigacalorii, faţă de 140-150, cât ar fi nevoie la iarnă în perioada de vârf. Am considerat că mai bine oprim şi reparăm acum decât să fim nevoiţi să reparăm la iarnă. În septembrie oricum expiră ISCIR-ul pentru două supape de siguranţă. În decembrie expiră ISCIR-ul la cazan", a explicat Mihai Savin.

APA CALDA PLOIESTI | Poziţia este împărtăşită şi de directorul tehnic al companiei, Cristinel Socolescu. "În momentul de faţă, cazanul 2 este singurul disponibil, însă o eventuală punere a lui în funcţiune ar pune în pericol atât CAF-ul, cât şi oamenii care lucrează aici. Noi am făcut cererea de ofertă, să vedem cât ne-ar costa reparaţia cazanului, din data de 17 mai, în a treia zi de când am venit aici. Dacă nu punem mâna să reparăm acest CAF acum, la iarnă o să avem probleme. Poţi să îţi asumi, de exemplu, pornirea lui, poate să meargă o zi, poate să meargă trei zile, poate să meargă trei luni... şi crapă! Şi ce le spui oamenilor din Ploieşti?", a explicat directorul tehnic.

APA CALDA PLOIESTI | "La cazanul 2, fostul operator a efectuat acum cinci ani lucrări de reparaţii de la cota 3,2 metri în sus. Acum, partea care ar trebui înlocuită este cea de la 1,8 până la 3,2 metri, adică aproximativ 600 de metri de ţeavă, pe care am procurat-o. În momentul de faţă, avem sistată continuarea reparaţiei. Aşteptăm o altă decizie din partea proprietarilor echipamentului. Este nevoie de înlocuirea vetrei cazanului, înlocuirea a aproximativ 600 de metri de ţeavă, care, după părerea noastră şi a executantului, ar fi durat undeva la 30 de zile, cu condiţia să se lucreze minim şase zile pe săptămână, lucrare pe care noi estimam că am fi finalizat-o la începutul lunii septembrie, nefiind ultima lucrare. Adică, pe lângă aceste lucruri, mai trebuia înlocuit sistemul de comandă-protecţie, la care am plătit avansul şi am cumpărat echipamentele. Revizia internă a cazanului expiră undeva în luna decembrie. La fel şi pentru supape, care expiră undeva în septembrie. Am fi vrut să le rezolvăm pe toate în perioada de reparaţii", a mai precizat directorul tehnic, Cristinel Socolescu.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image