Creată pentru a permite şi superviza derularea unor proiecte europene importante, în sesiunea de finanţare 2007-2013, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creştere Ploieşti - Prahova e propusă pentru desfiinţare, cu acuzaţii că a încasat cotizaţii de sute de mii de euro din bani publici fără un rezultat vizibil în ultimii cel puţin patru ani.
Privind în urmă, după mai bine de un deceniu de existenţă, asociaţia pare să fi fost rodul şi în egală măsură victima contextului. A fost creată în 2009, pentru a facilita atragerea de fonduri europene, în special în domeniul mobilităţii urbane, fiind practic la baza unor proiecte precum modernizarea liniilor de tramvai din Ploieşti, construirea Drumului Judeţean 236, prin spatele Metro şi Carrefour cu tot cu supratraversarea DN1, modernizarea Hipodromului, realizarea Parcului Municipal Vest sau construirea podului peste calea ferată de lângă Gara de Vest din Ploieşti şi a giratoriului suspendat de la ieşirea spre Păuleşti. Proiectele au fost derulate în perioada de programare 2007-2013, ultimele dintre ele încheindu-se în 2016. De atunci încoace, asociaţia a avut un rol periferic, mai degrabă de decor, iar primăriile din zonă sau Consiliul Judeţean şi-au derulat singure proiectele europene, fără să mai intre în asociere cu unităţile vecine. Cu toate astea, deşi autorităţile locale n-au mai implicat-o în ecuaţie, asociaţia a continuat să funcţioneze.
Ea funcţionează şi astăzi, având o schemă de personal cu şapte angajaţi, inclusiv o secretară şi un şofer, şi o cheltuială salarială medie de circa 4.000 de lei de om. Anual, unităţile administrativ-teritoriale implicate au plătit cotizaţii de zeci de mii de euro. Cele mai mari sume le-au revenit, conform înţelegerii iniţiale, Consiliului Judeţean Prahova şi Primăriei Ploieşti, fiecare achitând câte 50.000 de euro pe an. Primăria Băicoi a avut de dat 5.000 de euro pe an, iar toate celelalte unităţi implicate câte 3.000 de euro fiecare. Dacă ne uităm la perioada 2017-2020, numai CJ Prahova şi Primăria Ploieşti au cotizat 400.000 de euro din bani publici.
Unde sunt rezultatele?
Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că vrea să părăsească această asociaţie şi că reprezentanţii mai multor primării au aceeaşi intenţie, ceea ce, foarte probabil, va duce în scurt timp la desfiinţarea ei. Într-o declaraţie dată vineri, vicepreşedintele CJ Prahova, Cristian Apostol, a reclamat că activitatea derulată de ADI Polul de Creştere în ultimii ani a fost foarte subţire.
"Ne gândim să ne retragem din ADI Polul de Creştere Ploieşti, intenţie împărtăşită şi de majoritatea primarilor. Până acum, din ce am găsit, nu există un proiect viabil şi nu s-au făcut lucruri, în ultima perioadă au avut un singur proiect, cel pentru transportul în zona metropolitană, care oricum n-a fost dus la capăt", ne-a declarat vicepreşedintele Cristian Apostol. "Unităţile administrativ-teritoriale pot depune proiecte europene şi în baza unor asocieri punctuale, nu este nevoie să existe această structură atât de mare", a mai argumentat reprezentantul Consiliului Judeţean.
Contactat pentru un punct de vedere, directorul executiv al ADI, Marcel Apostolescu, a evitat să comenteze public subiectul, arătând că decizia le aparţine asociaţilor.
Scopul şi durata
Asociația reprezintă o structură de cooperare cu personalitate juridică și exprimă voința de asociere și de cooperare a unităților administrativ-teritoriale, pentru realizarea în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea în comun a unor servicii publice. Potrivit actului constitutiv, obiectivele principale au vizat sprijinirea dezvoltării economico-sociale a localităţilor din acest areal, identificarea căilor de îmbunătăţire a infrastructurii administraţiei publice locale, valorificarea potenţialului economic local şi identificarea unor surse de finanţare interne şi externe, sprininirea dezvoltării IMM-urilor, promovarea imaginii şi potenţialului de dezvoltare a zonei, monitorizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană şi a strategiilor de dezvoltare durabilă.
Pe lângă Ploieşti, Băicoi şi Consiliul Judeţean, despre care am discutat mai sus, la fondarea acestei structuri au mai luat parte primăriile din oraşele Boldeşti-Scăeni şi Plopeni şi comunele Ariceştii Rahtivani, Bărcăneşti, Berceni, Blejoi, Brazi, Bucov, Dumbrăveşti, Păuleşti, Târgşoru Vechi şi Valea Călugărească. Din punct de vedere financiar, asta ar însemna cotizaţii de încă 41.000 de euro pe an, peste suta de mii de la cele două unităţi administrativ-teritoriale mari.
Revenind la subiectul legat de declararea zonei metropolitane Ploieşti, fie şi numai din punctul de vedere al organizării transportului public, conducerea Consiliului Judeţean anunţă că iniţiativa rămâne deschisă şi după foarte probabil desfiinţare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creştere. "Ne gândim şi la ideea de a face un ADI nou, dedicat transportului public. Zona metropolitană reprezintă o temă de discuţie în curs, probabil că noi vom fi liderii asocierii, însă şi reprezentanţii primăriilor trebuie să îşi exprime punctele de vedere", a completat vicepreşedintele Cristian Apostol.