Bani irosiţi! Dezinfectarea străzilor nu ajută la combaterea coronavirusului

Bani irosiţi! Dezinfectarea străzilor nu ajută la combaterea coronavirusului

În încercarea, uneori disperată, de a combate noul coronavirus şi de a-i opri răspândirea, autorităţile autohtone au luat măsuri drastice, dar şi unele mai puţin inspirate. În această a doua categorie intră şi dezinfectarea străzilor. Inclusiv Guvernul României recunoaşte oficial că această activitate nu influenţează răspândirea virusului. Sigur, într-un oraş murdar ca Ploieştiul, spre exemplu, dezinfectarea arterelor de circulaţie sau a zonelor cu trafic pietonal intens nu strică niciodată, dar ea n-are nicio influenţă în privinţa COVID-19.

Pe reţelele de socializare au apărut tot felul de clipuri video şi fotografii care făceau comparaţii între dezinfecţia din alte ţări şi cea de la noi, cel mai întâlnit exemplu fiind al miilor de muncitori chinezi îmbrăcaţi în combinezoane şi ieşiţi cu atomizoarele în mâini, comparaţi de regulă cu vreo doi-trei "rătăciţi", trimişi la lucru de vreo primărie de pe la noi. În cazul scenei autohtone, oricum mulţi dintre noi tindeau să fie reticenţi cu privire la eficienţă. Dar adevărul e că ambele sunt inutile, inclusiv cea a chinezilor, cu mii de oameni împânzind străile şi acoperindu-le într-un nor de dezinfectant. De ce? Pentru că nu e nicio legătură între curăţenia străzilor şi modul de răspândire a virusului. Sigur, ca propagandă, o acţiune masivă de dezinfectare ar putea avea măcar rolul de a mobiliza cumva populaţia, de a-i transmite un mesaj că autorităţile se ocupă de ceva. Dar atât.

O recunoaşte inclusiv Guvernul României, într-o postare pe pagina oficială de Facebook în care explică faptul că "nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului". Cu alte cuvinte, nu facem altceva decât să ne curăţăm cauciucile maşinilor şi eventual tălpile încălţărilor. Mare realizare! Mai departe, tot Guvernul informează că, în timp ce aceste activităţi sunt inutile pentru combaterea virusului, s-ar putea, culmea, ca "norii" de dezinfectant să fie nocivi pentru populaţie. "Pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a Coronavirus, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic. Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli", se mai arată în avertizare.

În concluzie, acţiunile de dezinfectare făcute din cauza pandemiei, multe dintre ele haotice sau propagandistice, sunt o risipă de bani publici, din perspectiva luptei contra coronavirusului cel puţin. Paradoxul este că, în timp ce transmite aceste lucruri, tot Guvernul, sub semnătura ministrului de Interne, a obigat printr-o ordonanţă militară primăriile din ţară să monteze dispozitive cu substanţe dezinfectante la intrările în toate scările de bloc şi să dezinfecteze spaţiile comune. În aceeaşi notă heirupistă, fiecare a înţeles ce a putut din această măsură, trimiţând muncitorii primăriilor sau firmele de dezinsecţie, deratizare şi dezinfecţie să cureţe casa scării la zeci de mii de blocuri, spălând pe jos, inutil, dar adesea ignorând suprafeţele care chiar ar fi putut face o diferenţă în combaterea COVID-19, precum mânerele de la uşa de intrare în bloc, cele de la lift, butoanele de la interfon sau balustradele. Unde nu-i cap, vai de banii publici!

Image
Image
Image