BUGET 2020 | Primăria Ploieşti începe şi acest an cu fonduri insuficiente pentru asfaltări, reparaţii în şcoli şi salubritate

BUGET 2020 | Primăria Ploieşti începe şi acest an cu fonduri insuficiente pentru asfaltări, reparaţii în şcoli şi salubritate
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Primăria Ploieşti a publicat pe pagina de internet a instituţiei proiectul de buget local pe 2020, care, la prima vedere, aduce vreo 200 de milioane de lei în plus. Potenţiala diferenţă ar urma să provină din fonduri europene, în timp ce sursele proprii şi cele guvernamentale nu diferă mult de cele mult hulite din 2019 şi lasă în continuare secţiunea de funcţionare în gaură la capitole precum salubritatea, subvenţionarea transportului public, întreţinerea parcurilor sau modernizarea infrastructurii rutiere.

Proiectul de buget a fost postat în această săptămână, într-un "cotlon întunecat" al site-ului ploiesti.ro, la secţiunea "Consiliul Local", subsecţiunea "Transparenţă decizională", mult mai puţin vizibil decât secţiuni precum "Video deschiderea iluminatului festiv" sau linkuri către site-ul Senatului sau cel al Direcţiei Silvice. Odată găsit, proiectul ne arată că administraţia locală ar urma să aibă, în 2020, cheltuieli totale de aproape 633 de milioane de lei, cu 46% mai mari decât în 2019. Este o diferenţă de puţin peste 200 de milioane de lei, explicată prin faptul că Primăria a estmat pentru acest an că va încasa şi cheltui peste 196 de milioane de lei pentru proiecte europene începute sau care ar urma să înceapă. În rest, sursele proprii de venituri şi cotele repartizate de la bugetul de stat nu diferă mult faţă de anul trecut, unul în care primarul Dobre s-a plâns constant că Guvernul i-a "furat" Ploieştiului vreo 70 de milioane de lei. Totuşi, e de menţionat că mai pot surveni modificări, mai ales că bugetele primăriilor se aprobă după cele ale consiliilor judeţene, care au şi posibilitatea de a ajuta autorităţile locale cu fonduri.

Pentru 2020, conform proiectului de buget local, conducerea Primăriei Ploieşti estimează că va păstra cheltuielile de personal la aproape aceeaşi valoare care reiese şi din execuţia pe 2019, undeva la 28 de milioane de lei. Şi cheltuielile pentru sistemul de sănătate, concentrate evident pe Spitalul Municipal şi Spitalul de Pediatrie, se menţin la aproape acelaşi nivel de anul trecut, între 14 şi 16 milioane de lei. Acelaşi fenomen e şi la Poliţia Locală, unde alocarea pe 2020 e propusă la aproape aceeaşi valoare consumată anul trecut. Mai departe, apare aproape o dublare a cheltuielilor pentru bunuri şi servicii, de la circa 11 milioane de lei în 2019 la 21 în acest an. O creştere consistentă este şi la subvenţia acordată la încălzire, pentru care din bugetul pe 2019 s-au făcut plăţi de numai 4,35 milioane, în timp ce în bugetul pe 2020 e prevăzută o alocare de 30 de milioane de lei. Sunt, însă, şi scăderi. Una îmbucurătoare ar fi în cazul ratelor la bănci, unde Primăria a plătit aproape 46 de milioane anul trecut şi estimează acum cheltuieli cu 4 milioane mai mici. Mai sunt prognozate scăderi şi la iluminatul festiv, spectacole de artificii şi bunuri şi servicii la Parcul Municipal Vest. Teatrul "Toma Caragiu" ar urma să aibă la dispoziţie cu aproximativ un milion şi jumătate de lei mai puţin decât anul trecut, Casa de Cultură "I.L. Caragiale" cu 140.000 mai puţin pentru funcţionare, iar la Clubul Sportiv Municipal e propusă o reducere de 1,6 milioane faţă de execuţia pe 2019.

CITIŢI ŞI:

BUGET 2020 | Primăria Ploieşti aşteaptă cote de la Guvern mai mari decât în 2019 şi cheltuieli reduse

Pentru curăţenia căilor publice şi deszăpezire, municipalitatea a prevăzut în proiectul de acum o sumă cu 3,75 milioane de lei mai mică decât execuţia pe 2019, care fusese de 16,1 milioane. La capitolul transporturi, autorităţile propun o creştere de un milion de lei a alocării pentru indicatoare rutiere, marcaje şi mobilier stradal, menţinerea la o valoare infimă, de 2 milioane de lei, a cheltuielilor pentru reparaţii curente de străzi şi o scădere de aproape 8,5 milioane pentru subvenţii şi gratuităţi la transportul în comun. La iluminat public, după un 2019 în care Primăria Ploieşti a fost avertizată de mai multe ori de Electrica din cauza restanţelor, administraţia locală propune o alocare de 4,6 milioane, în scădere cu 37% faţă de suma cheltuită anul trecut. În schimb apare o cheltuială suplimentară de 1,5 milioane pentru mentenanţă. Pentru reparaţii curente la unităţile de învăţământ, suma propusă acum e şi mai mică decât anul trecut, scăderea fiind de la 1,29 la 1,1 milioane de lei.

Primăria Ploieşti va plăti şi în 2020 pentru apa de ploaie ajunsă în canalizarea oraşului, având o alocare bugetară apropiată de execuţia din 2019, care a fost de 1.583.000 de lei.

 

Image