Centru de Radioterapie de la Spitalul Municipal Ploiești (Schuller) a fost finalizat și va deveni funcțional la începutul anului viitor, a anunțat președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu, în urma vizitei efectuate la acest obiectiv, joi, alături de primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, și dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Centrul este destinat pacienților oncologici care, „începând din ianuarie 2025, vor putea beneficia de tratamente moderne, aproape de casă, fără a mai fi nevoiți să călătorească la București”, au anunțat reprezenanții CJ Prahova.
„Deschiderea Centrului de Radioterapie este o realizare semnificativă pentru comunitatea noastră și un pas înainte pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților prahoveni care se confruntă cu afecțiuni oncologice. Investiția în sănătate reprezintă o prioritate, iar Consiliul Județean Prahova va continua să sprijine acest proiect și activitatea sa viitoare”, a declarat Virgiliu Daniel Nanu, președintele CJ.
„Cu o valoare totală de 20.000.000 de lei, laboratorul a fost finalizat și este dotat cu echipamente moderne de radioterapie, inclusiv două acceleratoare liniare medicale și un computer tomograf simulator, care au fost posibile prin finanțare de la Ministerul Sănătății. Am asigurat împreună un sistem complet de dozimetrie, stații de planificare a tratamentului, precum și sisteme de poziționare și imobilizare a pacienților”, a transmis și primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu.
Centrul de Radioterapie, finanțat printr-un program derulat de Ministerul Sănătății, cu sprijinul Băncii Mondiale, este dotat cu două acceleratoare liniare de ultimă generație și echipamente avansate de planificare a tratamentului, precum și un sistem de dozimetrie. Pentru asigurarea unei infrastructuri de siguranță, clădirea a fost construită cu buncăre speciale, având pereți de 1,5 metri grosime și uși de plumb, toate acestea pentru a permite funcționarea în condiții optime a aparaturii medicale de înaltă performanță. Consiliul Județean Prahova și Primăria Ploiești au contribuit la realizarea construcției.
VIDEO 🎦 Proiectul construirii unei clădiri noi pentru Spitalul Județean Ploiești continuă. Când ar trebui să înceapă lucrările
Reprezentantul MS, dr. Alexandru Rogobete, a subliniat că echipa medicală a beneficiat de instruire în centre internaționale de specialitate. „După finalizarea procesului de avizare de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, centrul va deveni complet funcțional, oferind pacienților radioterapie de înaltă precizie”, a completat secretarul de stat.
În prezent, în evidențele cabinetului de oncologie de la Spitalul Municipal Ploiești sunt 9.000 de pacienți diagnosticați cu afecțiuni oncologice, dintre care aproape jumătate necesită radioterapie. Până acum, aceștia au fost nevoiți să se deplaseze în alte localități din țară, pentru a beneficia de acest tip de tratament.