CICLOTURISM | Consiliile judeţene din Prahova, Buzău şi Vrancea riscă să rateze fondurile europene cu proiectul "Velo Valahia"

CICLOTURISM | Consiliile judeţene din Prahova, Buzău şi Vrancea riscă să rateze fondurile europene cu proiectul "Velo Valahia"
(Foto: biketoledo.net)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Proiectul european "Velo Valahia", estimat la aproape 38 de milioane de euro fără TVA, care propunea dezvoltarea unor trasee de cicloturism în zonele axate pe viticultură şi pomicultură din Prahova, Buzău şi Vrancea, riscă să nu primescă fondurile europene solicitate. Proiectul a rămas sub linie, după evaluarea desfăşurată în cadrul PNRR.

Cererea de finanţare a fost depusă, în baza unui parteneriat, de consiliile judeţene din Prahova, Buzău şi Vrancea, iar proiectul propunea crearea a aproape 460 de kilometri de trasee de cicloturism, în mare măsură de-a lungul aşa-zisului drum al vinului.

Traseele propuse ar fi urmat să aibă o lungime de 246,2 kilometri pe teritoriul judeţului Prahova, 129 de kilometri pe teritoriul Buzăului şi 84,5 în Vrancea.

Proiectul pentru cicloturism în Prahova, Buzău şi Vrancea s-a clasat sub linie

Proiectul a fost depus în cadrul unei componente din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă în urma evaluării a primit doar 18,17 puncte, rămânând în spatele altor obiective.

Astfel, la nivel naţional, dintr-un total de 10 proiecte evaluate în cadrul acestei componente, trei au fost admise la finanţare, având punctaje între 48,19 şi 43,29, alte două au fost admise cu unele condiţii, iar celelalte cinci au rămas în lista de rezervă. Cel mai slab punctaj, 13,68, a fost obţinut de un proiect depus de autorităţile din Mureş, Harghita şi Covasna. Proiectul "Velo Valahia", pentru crearea traseelor de cicloturism în Prahova, Buzău şi Vrancea, a fost pe locul 8 în această ierarhie. În faţa sa pe lista de rezervă mai sunt două proiecte depuse de autorităţile din Braşov, Covasna şi Sibiu, cu o valoare de 409 milioane de lei, respectiv de cele din Iaşi, Botoşani şi Vaslui, cu o valoare estimată de aproape 87 de milioane de lei.

Primele discuţii despre asocierea dintre autorităţile din Prahova, Buzău şi Vrancea au apărut în 2021, când se discuta despre un parteneriat mai amplu, care să aducă finanţări nerambursabile de până la 150 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonelor aflate pe traseul aşa-zisului drum al vinului.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image