CJ Prahova pregătește un proiect de 5 milioane de euro pentru lărgirea DJ 236, drumul din spatele Ploiești Shopping City

CJ Prahova pregătește un proiect de 5 milioane de euro pentru lărgirea DJ 236, drumul din spatele Ploiești Shopping City
Consiliul Județean Prahova pregătește un proiect european de 5 milioane de euro pentru lărgirea DJ 236, drumul care asigură legătura între DN1 și DN1B, prin spatele Ploiești Shopping City (Sursa foto: Google Maps)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Consiliul Județean Prahova vrea să lărgească la patru benzi DJ 236, drumul care asigură legătura între DN1 și DN1B, în nordul Ploieștiului, prin spatele Metro și Carrefour. Proiectul este estimat la 25,7 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a aproape 5,2 milioane de euro, iar autoritățile vor să obțină o finanțare europeană.

Un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a documentației de avizare a lucrărilor de investiții este propus spre dezbaterea Consiliului Județean într-o ședință extraordinară programată luni după-amiază. Obiectivul de investiții vizează lărgirea la patru benzi, câte două pe sens, a Drumului Județean 236, pe lungimea totală de puțin peste 1,9 kilometri.

Conducerea instituției vrea să atragă fonduri europene pentru această investiție, în noua sesiune de finanțare de la UE, menționând că pentru a crește șansele este nevoie ca documentația sa ajungă până la nivelul de proiect tehnic.

Proiect pentru lărgirea DJ 236 la patru benzi

Drumul Județean 236 a fost realizat tot din fonduri europene, în mandatul fostului președinte CJ Mircea Cosma. Șoseaua supratraversează Drumul Național 1, la nord de Ploiești, apoi trece prin spatele Metro și Ploiești Shopping City, ieșind în DN1B, pentru a asigura o legătură rutieră mai rapidă spre Spitalul Județean și zona de nord a Ploieștiului, spre DN1A și Valea Teleajenului, respectiv spre DJ 102, comuna Păulești și, mai departe, localitățile de pe Valea Slănicului. El a fost gândit pentru preluarea traficului greu și evitarea aglomerării sensului giratoriu din fața Carrefour. Deși, în prezent, valorile de trafic nu sunt neapărat foarte mari, o creștere s-a simțit în ultima perioadă, pe fondul dezvoltării comerciale, după deschiderea unor noi showroom-uri la nord de Shopping City și a magazinului Dedeman de peste drum.

Actuala administrație județeană insistă că valorile de trafic vor continua să crească în zonă și că lărgirea la două benzi pe sens e necesară pentru asigurarea unui „grad ridicat de siguranță”. „Drumul județean DJ 236 ce face obiectul acestei investiții face parte din categoria drumurilor de interes public și face legătura dintre drumurile naționale DN 1B, km 0+000 și DN1. Acest drum ocolește zona comercială aflată în partea de nord-vest a Municipiului Ploiești. Drumul este destinat, în special, traficului de transport marfă, local și de tranzit. În prezent DJ 236 prezintă degradări specifice drumurilor asfaltate cum ar fi: gropi, fisuri, tasări inegale crăpături ce permit infiltrarea apelor pluviale în interorul sistemului rutier”, se arată în referatul de aprobare semnat de președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu.

„Proiectul are ca scop realizarea unui sector de drum omogen în vederea asigurării infrastructurii de bază necesară cererii de transport în creștere, asigurând un grad ridicat de siguranță a traficului rutier. Prin această investiție se urmărește reducerea timpului de călătorie și creșterea vitezei medii de deplasare, îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului rutier, reducerea numărului de accidente, reducerea emisiilor de poluanți și impactul negativ asupra mediului, facilitarea accesului agenților economici și a populației către zona comercială, fluidizarea traficului. Prin politica de dezvoltare U.A.T Județul Prahova își propune ca pe lângă resursele proprii să atragă și finanțări colaterale astfel încât să poată fi realizate proiectele de investiții necesare comunității locale. În vederea includerii obiectivului de investiție «Extindere la 4 benzi (2 pe sens) DJ 236» pe o axă de finanțare aferentă programelor de finanțare din perioada 2021 - 2027 este necesar ca gradul de pregătire și maturitate a proiectului să fie unul cât mai avansat respectiv ajungerea proiectului la faza de proiect tehnic. În acest sens, aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții și a indicatorilor tehnico-economici la faza de proiect tehnic este necesară, utilă și urgentă în pregătirea proiectului”, se mai arată în același document.

Valoarea totală a proiectului este estimată la puțin peste 25.742.000 de lei, cu tot cu TVA, potrivit documentației publicate de Consiliul Județean Prahova.

Nu departe de DJ 236, autoritățile prahovene mai pregătesc un proiect de lărgire, care vizează Drumul Județean 102, care ar urma să fie lărgit la trei benzi pe tronsonul începând de la sensul giratoriu suspendat și până la intrarea în Păulești.

Image