Consiliul Judeţean vrea aproape 20 de milioane de euro pentru reţeaua primară de termoficare a Ploieştiului

Consiliul Judeţean vrea aproape 20 de milioane de euro pentru reţeaua primară de termoficare a Ploieştiului
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Veşti bune pentru Ploieşti! Reţeaua primară de termoficare, una dintre cele mai dificile probleme ale administraţiei în istoria recentă, are mari şanse să fie modernizată cu fonduri de la Uniunea Europeană. Un proiect de până la 20 de milioane de euro urmează să fie depus, până la finalul anului, de către Consiliul Judeţean Prahova.

Convocat miercuri, într-o şedinţă ţinută prin videoconferinţă, Consiliul Judeţean a adoptat o hotărâre pentru pregătirea proiectului european de modernizare a reţelei de termoficare din Ploieşti, cu intenţia ca acesta să fie depus în cadrul Axei prioritare 7 din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, axă dedicată creşterii eficienţei sistemelor centralizate de termoficare. În documentaţia publicată pe site-ul CJ Prahova nu apare şi suma estimată pentru acest obiectiv de investiţii, dar se precizează că proiectele propuse în cadrul respectivei axe nu pot să depăşească 20 de milioane de euro.

Cererea de finanţare trebuie depusă până la 31 decembrie 2020.

Ce se face?

Încercarea de atragere a unor fonduri prin POIM fusese anunţată de conducerea Primăriei Ploieşti încă din vechiul mandat, când Adrian Dobre vorbea despre intenţia de a depune două proiecte, unul în acest an şi unul în 2021, pentru modernizarea a aproximativ 40 de kilometri de reţea, dintr-un total estimat la 63. Cum reţeaua primară este în proprietatea Consiliului Judeţean - şi încă nu s-au pus în aplicare până la capăt procedurile pentru transferul ei, cu tot cu CET-ul de la Brazi, către Primărie - autorităţile par să fi convenit ca proiectul european de acum să fie iniţiat de CJ. De altfel, în document se precizează faptul că este vorba despre "Etapa I", ceea ce denotă că vorbim despre un program mai amplu, rămânând să vedem dacă din 2021 încolo tot Consiliul Judeţean va rămâne titular sau dacă şi Primăria va depune propriile cereri de finanţare în acest domeniu.

Cert este că, prin acest program pus la dispoziţie de UE, autorităţile publice pot solicita finanţări nerambursabile pentru: modernizarea/extinderea rețelelor termice primare şi secundare, inclusiv a punctelor termice din sistemele de alimentare cu energie termică prin implementarea tehnologiilor moderne, performante, care să îndeplinească toate cerințele actuale privind pierderile de căldură și de fluid și care să conducă la reducerea emisiilor de CO2; extinderea rețelelor de transport şi distribuție a energiei termice va fi finanțabilă doar în contextul în care rețeaua existentă a fost reabilitată integral, iar extinderea este justificată pentru a accentua sustenabilitatea sistemului; achiziționarea/modernizarea echipamentelor necesare bunei funcționări a sistemelor de pompare a agentului termic; implementarea de sisteme de management energetic (măsurare, control şi automatizare a SACET).

Cum stă Ploieştiul?

Răspunsul la întrebarea din intertitlu este simplu: "Prost!". O reclamă operatorul sistemului centralizat, care s-a plâns de pierderi uriaşe pe reţeaua primară, o indică majorarea de tarif din 2019 şi o confirmă şi studiile comandate de autorităţi. "În cazul sistemului de rețele ce face obiectul proiectului, pierderile de caldură sunt mari din cauza: uzurii izolației termice clasice din vată minerală, care are durata de viață și proprietăți izolatoare pentru 20 de ani, ori în realitate aceasta sunt în funcțiune de 22-50 de ani; din cauza supradimensionarii actuale a unor tronsoane de rețele primare și secundare, ca urmare a reducerii consumului, ceea ce impune redimensionarea conductelor pe aceste tronsoane. Astfel, obiectul proiectului de investiție îl reprezintă reabilitarea prin înlocuire a unor porțiuni de conducte din rețea iar acțiunile întreprinse în scopul atingerii obiectivului proiectului sunt: reabilitarea de conducte de diferite diametre (traseu cu 2 și 3 conducte); înlocuirea vanelor/robineților în nodurile/căminele de vane; expertizarea și consolidarea celor 3 pasarele de trecere peste calea ferată, ținându-se cont în acest mod de portanța noilor conducte preizolate; expertizarea și consolidarea, dacă va fi cazul, a suporților de susținere a conductelor montate în aerian (cele care urmează a se reabilita); se va ține seama de portanța noilor conducte preizolate care se vor monta și dacă va fi cazul, se vor monta stâlpi suplimentari de susținere; montarea aparatelor de măsură în nodurile de vane", se mai arată în documentaţia care a însoţit hotărârea adoptată în această săptămână de Consiliul Judeţean Prahova.

Dacă s-au menţinut coordonatele anunţate în octombrie de vechea conducere a Primăriei, proiectul european de acum ar urma să aducă o investiţie de circa 20 de milioane de euro, cu intenţia ca anul viitor să fie depus un al doilea. Împreună, cele două etape ar urma să vizeze realizarea unor lucrări pe circa 40 de kilometri de reţea de termoficare.

Image