Consiliul Județean Prahova cere finanțare pentru 22 de kilometri de piste de biciclete pe vechiul drum al vinului

Consiliul Județean Prahova cere finanțare pentru 22 de kilometri de piste de biciclete pe vechiul drum al vinului
Consiliul Județean Prahova cere finanțare de la Fondul de Mediu pentru piste de biciclete și dezvoltarea cicloturismului în zona Dealu Mare (Foto: apidura.com)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Consiliul Județean Prahova pregătește un proiect pentru amenajarea unui traseu de aproape 22 de kilometri lungime de piste de biciclete, prin mai multe localități din zona Dealu Mare, situate pe așa-zisul drum istoric al vinului. Întregul proiect, pentru care se solicită finanțare de la Fondul de Mediu, are o valoare estimată la 25,7 milioane de lei cu TVA, din care instituția ar urma să suporte aproximativ 4,8 milioane.

CJ a aprobat zilele trecute un studiu de fezabilitate pentru proiectul „Înființare piste de biciclete pe Drumul lui Bachus în județul Prahova”, întreaga investiție fiind estimată la puțin peste 25.762.000 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 5,2 milioane de euro.

Conducerea instituției speră să obțină o finanțare nerambursabilă de la Ministerul Mediului, în cadrul unui program național gestionat de Administrația Fondului de Mediu. Proiectul vine după ce, nu cu mult timp în urmă, CJ Prahova a depus alături de omologii din Buzău și Vrancea un proiect european în cadrul PNRR, însă acesta a primit un punctaj mic și a ratat finanțarea. Acela avea o valoare totală de aproape 38 de milioane de euro și propunea 245 de kilometri de piste de biciclete în Prahova, 129 în Buzău și 85 în Vrancea. La momentul respectiv, autoritățile prahovene au sugerat că punctajul slab a fost cauzat de reprezentanții județului Vrancea, care au omis să lege traseul propus de obiectivele turistice.

Acum, CJ Prahova a identificat o nouă variantă de finanțare, pentru o variantă mai redusă a proiectului, care propune în total un traseu de 21,8 kilometri, de-a lungul unor drumuri județene, în localitățile din zona Dealu Mare.

Proiect AFM pentru 22 de kilometri de piste de biciclete în zona Dealu Mare din Prahova

La fel ca la prima încercare, proiectul insistă pe dezvoltarea mobilității și reducerea poluării, pe de o parte, cât și pe promovarea cicloturismului și dezvoltarea zonei viticole a județului.

„Implementarea acestui proiect urmărește creșterea gradul de acces pentru localnici si turiști astfel încât «DRUMUL LUI BACHUS» din județul Prahova să devină cât mai cunoscut atât pe plan intern cât și pe plan extern. Este menit pentru a pune în valoare noile crame care au apărut recent, în special producătorii mici. Turismul viticol în podgoriile autohtone, o noțiune până nu de mult străină pentru români, începe să devină o alternativă a vacanțelor târzii de toamnă - crame, conace, biserici, totul concentrat pe distanta a doar 60 de kilometri”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul de hotărâre, semnată de președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.

„Traseul reconstituie un mic tronson din vechiul drum al vinului folosit de romani acum 2.000 de ani, care străbătea continentul de la est la vest, de la Marea Neagră până la Oceanul Atlantic - regiunea Bordeaux. În Prahova traversează localitățile Mizil, Tohani, Ceptura, Urlați, Jercălăi, Valea Călugărească, Vărbila, Bucov, Seciu, Boldeşti-Scăieni, Zamfira, Plopeni, Băicoi, Florești și Filipeștii de Pădure. De departe cea mai cunoscută în România este podgoria Dealu Mare, care se întinde pe teritoriile a două județe și cuprinde centrele viticole Tohani, Ceptura și Valea Călugărească, în Prahova, și Pietroasele și Săhăteni, în Buzău”, se mai menționează în același document.

Noul proiect are o valoare totală estimată la peste 25,7 milioane de lei, din care Consiliul Județean ar urma să suporte cheltuielile neeligibile, estimate la aproximativ 4,8 milioane.

Traseul propus pentru amenajarea de noi piste de biciclete cuprinde un tronson de-a lungul Drumului Județean 100H, prin Fefelei și Tohani, și unul pe DJ 102C și DJ 102E, prin Urlați, Valea Pietrei, Jercălăi, Vărbila, Nisipoasa și Plopu.

Image