Consiliul Judeţean Prahova vrea un credit de 34 de milioane de euro, pentru 13 proiecte de investiţii

Consiliul Judeţean Prahova vrea un credit de 34 de milioane de euro, pentru 13 proiecte de investiţii
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Conducerea Consiliului Judeţean Prahova propune contractarea unui credit de 165 de milioane de lei, echivalentul a circa 33,8 milioane de euro, pentru finanţarea unor importante obiective de investiţii sau pentru asigurarea cotei proprii de cofinanţare la proiectele europene. Lista obiectivelor finanţabile cu aceşti bani include introducerea gazelor pe Valea Slănicului, modernizarea Spitalului Judeţean şi Maternităţii, reabilitarea reţelei primare de termoficare a Ploieştiului, înlocuirea arzătoarelor de la CET Brazi sau reabilitarea unui tronson din drumul care ar urma să lege Valea Doftanei de Săcele.

Proiectul de hotărâre, iniţiat de preşedintele instituţiei, Iulian Dumitrescu, e propus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului Judeţean Prahova. Conform propunerii, împrumutul bancar va avea o valoare totală de 165 de milioane de lei şi o perioadă de maturitate de 10 ani. În expunerea de motive, Iulian Dumitrescu argumentează că acest credit va avea două avantaje, respectiv accelerarea dezvoltării judeţene şi "posibilitatea finalizării unor proiecte mari a căror finanţare directă ar implica eforturi deosebite care ar afecta semnificativ echilibrul bugetului". "Prin accesarea acestui tip de finanţare, proiectele aflate pe lista cu priorităţi de investiţii vor fi finalizate în avans, iar de aceste proiecte va beneficia comunitatea locală. Investiţiile odată finalizate vor aduce beneficii mai devreme pentru comunitatea locală şi vor permite totodată o mai bună eşalonare în timp a cheltuielilor de capital", mai notează iniţiatorul, care argumentează şi că "de regulă investiţiile administraţiei atrag investiţiile private, investiţiile în infrastructură efectuate de autoritatea publică locală atrag alte investiţii din partea sectorului privat".

Proiecte propuse pentru finanţare

Proiectul de hotărâre are anexată şi o listă cu obiectivele de investiţii propuse pentru a fi realizate cu banii luaţi din acest credit. Cea mai mare valoare, 81,6 milioane de lei, însemnând aproape jumătate din întreaga sumă solicitată prin credit, ar urma să meargă către reabilitare a reţelei termice din Ploieşti, etapa I, obiectiv propus spre finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, program unde, potrivit autorităţilor judeţene, finanţarea europeană eligibilă merge până la 20 de milioane de euro per proiect. Lista propusă de conducerea Consiliului Judeţean Prahova mai cuprinde următoarele proiecte:
- Introducerea reţelei de gaze în Slănic, Cocorăştii Mislii, Vâlcăneşti, Cosminele, Dumbrăveşti, Vărbilău, Aluniş, Ştefeşti şi Bertea, cu o finanţare de la bancă de aproape 29,5 milioane de lei;
- Înlocuire arzătoare cu NOx la CET Brazi, 12,3 milioane de lei;
- Reabilitare DJ 102I, Valea Doftanei, km 35+100 - km 37+620, 7,16 milioane lei;
- Modernizarea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă din Filipeştii de Târg, 609.000 lei;
- Extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, 12,4 milioane lei;
- Modernizarea drumurilor identificate în Prioritatea 1 a Regiunii Sud Muntenia, DJ 102K, DJ 100C, DJ 102D, 4 milioane lei;
- Modernizarea drumurilor identificate în Prioritatea 1 a Regiunii Sud Muntenia, DJ 720, 2 milioane lei;
- Construirea podului peste DN1, la ieşirea din Ploieşti spre Buda, 8,8 milioane lei;
- Reabilitarea termică a Maternităţii Ploieşti, 1 milion lei;
- Extinderea şi modernizarea ambulatoriului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, 2,6 milioane lei;
- Extinderea şi modernizarea ambulatoriului de la Maternitatea Ploieşti, 148.000 lei;
- Restaurarea şi punerea în valoare a Casei "Paul Constantinescu", 2,7 milioane lei.

Image