Consiliul Judeţean vrea să ecologizeze batalele de la Astra şi Steaua Română, din fonduri europene

Consiliul Judeţean vrea să ecologizeze batalele de la Astra şi Steaua Română, din fonduri europene
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Consiliul Judeţean Prahova a publicat la începutul acestei luni mai multe anunţuri de intenţie, vizând investiţii pentru care autorităţile speră să atragă finanţări prin viitorul Plan de Redresare, printre proiectele propuse aflându-se şi unul de ecologizare a unor depozite de deşeuri industriale periculoase. Conducerea a făcut, în acest context, demersuri pentru a prelua două batale abandonate, de la rafinăriile Steaua Română şi Astra.

Reprezentanţii Consiiului Judeţean Prahova au precizat pentru "Telegrama" că au sugerat o modificare legislativă, astfel încât instituţia să poată prelua în patrimoniu siturile contaminate. În discuţie sunt două dintre cele trei batale din cauza cărora s-a luat în discuţie declanşarea procedurii de infringement, spun autorităţile. Mai precis, este vorba despre unul situat în Câmpina, care i-a aparţinut rafinăriei Steaua Română, şi unul din Bărcăneşti, nu departe de zona Ploieşti Triaj, care i-a aparţinut rafinăriei Astra. În ambele cazuri, situaţia juridică este cel puţin încâlcită, cu ameninţări cu insolvenţa şi falimentul sau executări, licitaţii şi schimbări succesive de proprietari. Deşi, în teorie, principiul care funcţionează în toată Uniunea Europeană este că poluatorul plăteşte, autorităţile prahovene par să fi ajuns la concluzia că ar fi mult mai rapid să-şi asume aceste investiţii, invocând, evident, impactul pozitiv pe care ecologizarea acestor terenuri ar urma să-l aibă. Al treilea sit aflat în discuţie i-a aparţinut rafinăriei Vega, iar conducerea Rompetrol a anunţat că se va ocupa de ecologizarea lui, mai arată autorităţile judeţene.

În toamnă, reprezentanţii Consiliului Judeţean au luat parte la o şedinţă de lucru alături de cei ai Gărzii Naţionale de Mediu, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Administraţiei Fondului de Mediu şi unităţii de implementare a Programului Operaţional Infrastructură Mare, pe tema siturilor contaminate, în urma discuţiilor Garda de Mediu anunţând că "s-a identificat parcursul juridico-legislativ în vederea optimizării unor soluții viabile în favoarea implicit a sursei de finanțare pentru ecologizarea acestor depozite de gudroane acide periculoase". Mai pe româneşte, Consiliul Judeţean intenţionează să obţină fonduri europene, doar că nu neapărat prin POIM, ci mai degrabă prin Planul de Redresare şi Rezilienţă negociat de autorităţile centrale cu reprezentanţii Comisiei Europene. "Consiliul Judeţean a solicitat o modificare a legislaţiei, pentru a putea expropria aceste terenuri şi a le ecologiza", ne-a declarat, în acelaşi context, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Dumitru Tudone.

Proiectul propus de CJ vizează ecologizarea siturilor industriale istorice şi introducerea acestora într-un circuit productiv, prin înfiinţarea unor parcuri fotovoltaice, potrivit informaţiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Tot acolo se arată că realizarea studiului de fezabilitate e estimată la 17,1 milioane de lei, însă reprezentanţii Consiliului Judeţean susţin că, fiind vorba de anunţuri de intenţie, estimările nu sunt în general foarte precise, aceştia mai precizând că se aşteaptă ca la unele proiecte propuse costurile reale pentru documentaţie să ajungă în urma licitaţiilor cam la o treime din estimarea iniţială. Problema e legată mai mult de costurile pentru execuţie, acestea fiind în mod evident mult mai mari decât cele pentru studii, autorităţile declarând că speră să primească fonduri tot prin Planul de Redresare şi Rezilienţă.

Image