Decizia de eliminare a 96 de posturi din Consiliul Judeţean Prahova, suspendată de instanţă

Decizia de eliminare a 96 de posturi din Consiliul Judeţean Prahova, suspendată de instanţă
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Hotărârea adoptată în ianuarie de Consiliul Judeţean Prahova pentru reducerea organigramei interne a instituţiei a fost suspendată de instanţa de judecată, după ce şi demersul precedent, venit în toamna lui 2020, a avut aceeaşi soartă.

La Secţia Contencios-Admnistrativ a Tribunalului Prahova fuseseră deschise cel puţin două litigii, în care mai mulţi angajaţi solicitaseră suspendarea aplicării hotărârii din 27 ianuarie. Magistraţii s-au prounţat miercuri, admiţând în parte cererea, în contextul în care şi joi era programat un termen în celălalt dosar. Practic, conform sentinţei, hotărârea adoptată de forul legislativ prahovean nu se va mai aplica, până la judecarea pe fond a cauzei. Asta înseamnă, automat, că nici concursurile organizate pentru a evalua personalul şi a stabili cine rămâne şi cine pleacă nu mai sunt, pentru moment, valabile. Dacă suspendarea s-a judecat într-un termen foarte scurt, mai ales pentru renumele legat de supraaglomerarea instanţelor prahovene, atenţia acum se va muta spre demersurile întreprinse de salariaţi pentru a obţine anularea hotărârii, fiind de aşteptat ca litigiul sau, după caz, litigiile în acest sens să dureze mult mai mult.

Pentru conducerea Consiliului Judeţean Prahova, aceasta este, practic, a doua încercare de restructurare suspendată de instanţă în decurs de aproximativ trei luni, asta referindu-ne strict la aparatul de specialitate al instituţiei, fără a mai lua în calcul hotărârea de desfiinţare a Direcţiei de Pază, la rândul ei contestată de angajaţi şi suspendată de Tribunal.

Prima organigramă, care viza eliminarea a 101 posturi, din totalul de 247, fusese aprobată în toamna lui 2020 şi ulterior suspendată de instanţă. În ianuarie, când a propus noua organigramă, conducerea CJ a retras propunerea anterioară, lăsând, în bună măsură, şi litigiile de atunci fără temei, cu toate că adoptarea acelei hotărâri a determinat unii angajaţi să plece din instituţie fără să mai aştepte decizia instanţei.

Soluţia instanţei

"Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de suspendare. Suspendă executarea hotărârii nr. 14/27.01.2021, emisă de Consiliul Judeţean Prahova, până la pronunţarea instanţei de fond. Obligă pe pârâţi, în solidar, la plata către fiecare reclamant a câte 10 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Executorie de drept. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Prahova. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 24.02.2021", se arată pe postalul instanţelor de judecată.

Sentinţa privind suspendarea aplicării actului administrativ era în bună măsură previzibilă, mai ales că între hotărârea de restructurare din 2020 şi cea din ianuarie 2021 n-au fost diferenţe foarte mari. În preajma termenului de înfăţişare, la nivelul Consiliului Judeţean a circulat un zvon cu privire la o a treia organigramă pregătită. Întrebat de reporterul "Telegrama" cu privire la această informaţie, vicepreşedintele Dumitru Tudone a dezminţit zvonul, declarând că în viziunea conducerii rămâne de actualitate hotărârea de rstructurare din ianuarie, mai ales că încă nu există o sentinţă, nici măcar pe fond, vizând anularea ei.

Image