Deficit de spații la școlile „Bassarabescu” și „Geoge Coșbuc”. Prefectura: „Autoritățile administrației publice locale asigură buna desfășurare a învățământului preuniversitar”

școala bassarabescu lipsa spatii scoli
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Prefectura Prahova a făcut public, miercuri, un punct de vedere cu privire la problema deficitului de spații cu care se confruntă unele școli din Ploiești. Instituția indică prevederi legislative care stabilesc atribuțiile administrației locale în acest sens, dar fără nicio referire la pârghiile legale pe care le are Inspectoratul Școlar Județean, de exemplu, „să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare”. În cazul „Bassarabescu”, ISJ ar fi atras atenția, încă de acum patru ani, asupra lipsei spațiilor pentru elevi. Tot Inspectoratul Școlar este cel care poate decide, însă, reconfigurarea circumscripțiilor școlare sau extinderea activității în alte școli cu spații disponibile. 

Prefectura Prahova a anunțat că a fost informată, recent, de ISJ, cu privire la „problemele cu care se confruntă școlile gimnaziale «I.A. Bassarabescu» și «George Coșbuc» din municipiul Ploiești, luând act de insuficiența spațiilor destinate actului educațional”, instituția reclamând, totodată, „dezinformări apărute în spațiul public cu privire la acest subiect”.

„În urma intervenției inspectorului școlar general pe această temă, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din data 27.03.2025, prefectul județului Prahova a solicitat o informare, verificând totodată atât actele normative în vigoare, cât și declarațiile publice referitoare la subiect.

Astfel, Instituția Prefectului este în măsură să facă următoarele precizări:

În conformitate cu Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023 art.8, alin.1, „autoritățile administrației publice locale asigură buna desfășurare a învățământului preuniversitar în unitățile administrativ-teritoriale în care acestea își exercită autoritatea».

Art.127 al aceluiași act normativ prevede în sarcina autorităților administrației publice locale următoarele atribuții:

  • asigurarea spațiilor suficiente pentru desfășurarea activităților educaționale de către toți beneficiarii primari înscriși în cadrul unităților de învățământ de stat, în conformitate cu normele elaborate de Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Sănătății și a reprezentanților autorităților locale;
  • asigurarea lucrărilor de investiții necesare pentru construcția unor școli noi, pentru extinderea școlilor existente, mansardare, pentru modernizarea spațiilor destinate desfășurării de activități educaționale, în conformitate cu normativele privind proiectarea, realizarea și exploatare a construcțiilor în domeniul educațional, precum și a normelor de igienă aprobate prin Ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, respectiv ministrului sănătății;
  • asigurarea organizării și desfășurării procesului educațional în conformitate cu standardele aplicabile”, au transmis reprezentanții Prefecturii.

În ceea ce privește ISJ Prahova, sursa citată menționează că instituția „a informat reprezentanții unității administrativ-teritoriale asupra deficitului de spații pentru desfășurarea activităților educaționale la Școala Gimnazială „I.A. Bassarabescu” începând cu anul 2021”.

Prefectura a mai arătat că  ideea vehiculată în ultimele zile în contextul situației de „Bassarabescu”, a utilizării unor spații de curs de la fosta Școală 20, în prezent Palatul Copiilor, de pe str. Mărășești, ar afecta un număr mare de copii, dincolo de problemele juridice pe care le-ar ridica această soluție: „Este o măsură care nu revine în sarcina Inspectoratului Școlar, fiind viabilă doar în baza unui acord juridic între municipiul Ploiești și Ministerul Educației și Cercetării.  n acest sens, Instituția Prefectului Prahova atrage atenția asupra faptului că materializarea acestui acord poate afecta activitatea educativă a celor 3438 de copii din Ploiești și din alte localități din județ, ce participă la cursuri, organizați în 18 cercuri, 169 de grupe, 10 săli de clasă, în spațiile adaptate conform activităților extrașcolare specifice. Nerespectarea obligației Inspectoratului Școlar Județean de a asigura, prin Palatul Copiilor, protejarea dreptului la educație, inclusiv cea extrașcolară, poate avea consecințe asupra unui număr semnificativ de copii, generând o nouă problemă educațională”.

În comunicatul de astăzi, Prefectura a concluzionat că „unicul mod de rezolvare a acestei probleme este prin comunicare, aplicarea riguroasă a normelor legale și participarea la discuții constructive a tuturor părților implicate”. „Indiferent că este vorba despre identificarea unor spații temporare până la finalizarea unor investiții atât de necesare la unitățile de învățământ cu spații insuficiente sau despre extinderea activității didactice în altă unitate de învățământ cu spații disponibile, măsurile luate trebuie să fie concrete, general acceptate și să aibă ca unic scop beneficiul copiilor, excluzând interese de orice altă natură”, se încheie comunicatul Prefecturii Prahova privind deficitul de spații cu care se confruntă unele școli din Ploiești.

O școală modulară ar putea asigura noi spații de învățământ

Pentru Școala „I. A. Bassarabescu”, primarul Ploieștiului a anunțat, deja, că o posibilă soluție ar fi o școală modulară, care înseamnă însă o investiție de câteva sute de mii de euro ce ar putea fi întârziată nu numai din motive financiare, ci și din cauze birocratice.

Între timp, Asociația de Părinți a început să caute sponsorizări, astfel încât lucrările să fie accelerate.

Cine putea decide modificarea circumscripției

Situația s-a agravat de la un an la altul, pe măsură ce Școala „I. A. Bassarabescu” a primit tot mai multe cereri de înscriere la clasa pregătitoare.

Metodologia înscrierii în învățământul primar prevede, însă, că „inspectoratele școlare, în baza analizei procesului de înscriere din anii anteriori, pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior, precum și în alte situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare, rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidență”. De asemenea, aceasta prevede că „inspectoratele școlare pot decide extinderea activității didactice, în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile, cu informarea părinților”.

 

Image