DOCUMENT | Creştere însemnată a tarifului la gigacalorie din Ploieşti, conform estimărilor Primăriei pentru următorii ani

DOCUMENT | Creştere însemnată a tarifului la gigacalorie din Ploieşti, conform estimărilor Primăriei pentru următorii ani
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Tariful pentru energia termică livrată în sistem centralizat în Ploieşti urmează să cunoască majorări substanţiale în următorii ani, conform unui grafic aprobat de Consiliul Local, ca parte dintr-un proiect european amplu de modernizare a reţelei primare. În aceeaşi şedinţă, autorităţile ploieştene au cedat şi terenuri de aproape 30.000 de metri pătraţi către Consiliul Judeţean, instituţia care a pregătit proiectul european.

Ideea de a aproba un grafic cu tarifele estimate în următorii ani, odată cu un proiect european în domeniul serviciilor de interes public, nu e neapărat o noutate, un demers similar având loc şi când a fost vorba de master-planul pentru gestionarea deşeurilor. La fel ca atunci, şi acum sunt estimate creşteri substanţiale. Conform documentului oficial publicat pe site-ul Primăriei Ploieşti, tariful pentru gigacalorie ar urma să fie de 392,7 lei în 2021 şi 407,5 lei în 2022. Va exista în continuare subvenţie de la bugetul local, astfel încât preţul facturat populaţiei va fi de 213,1 lei, respectiv 227,3 lei.

Creşterea este constantă, de la un an la altul, o săritură uriaşă fiind estimată pentru 2023, când costul total pentru producerea şi livrarea agentului termic ar urma să se majoreze cu 128 de lei, mai mult de un sfert din tariful anterior, ajungând la 535,7 lei pe gigacalorie. Urmează 543,4 lei în 2024 şi 553,8 lei în 2025, iar graficul merge până în 2040, când se estimează un tarif de 689,7 lei. În 2023, consumatorul casnic ar urma să plătească 241,9 lei pe gigacalorie, iar bugetul local ar urma să suporte 293,8 lei, mai mult de jumătate din tariful total.

Evident, acestea sunt estimări, iar mulţi alţi factori pot ajunge să influenţeze randamentului sistemlui centralizat şi evoluţia tarifelor. În varianta optimistă, ar fi de aşteptat ca investiţia de 20 de milioane de euro în reţeaua primară de distribuţie să ducă la o scădere substanţială a pierderilor, mai ales că, în ultimul deceniu, operatorul a reclamat că pe acest tronson a avut cele mai mari probleme. O scădere a pierderilor ar trebui să însemne, în teorie cel puţin, şi o scădere a tarifelor, ceea ce nu se vede în graficul aprobat de Consiliul Local Ploieşti. O altă variabilă ar fi subvenţia. În graficul autorităţilor, ea se menţine pe toată perioada, crescând odată cu tariful total, însă pentru moment nu e lămurit dacă şi pentru cât timp autorităţile din România vor mai avea voie să acorde subvenţii în acest domeniu.

Acest grafic a fost aprobat în cadrul unui parteneriat dintre Primăria Ploieşti şi Consiliul Judeţean şi va sta la baza proiectului european propus de CJ Prahova în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare. Pentru derularea aceluiaşi proiect, municipalitatea a pus la dispoziţia autorităţilor judeţene terenuri totalizând aproape 30.000 de metri pătraţi, necesare pentru derularea investiţiei.

Image