DOCUMENT | Prefectura a considerat ilegală hotărârea CL Ploieşti de înfiinţare a propriului operator de termoficare

DOCUMENT | Prefectura a considerat ilegală hotărârea CL Ploieşti de înfiinţare a propriului operator de termoficare
Prefectura Prahova consideră că hotărârea Consiliului Local Ploieşti de înfiinţare a propriului operator de termoficare a încălcat cel puţin trei prevederi legale (Foto: Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Hotărârea adoptată săptămâna trecută de Consiliul Local Ploieşti privind înfiinţarea propriei firme de termoficare este considerată nelegală de Prefectură. Instituţia care verifică legalitatea actelor adoptate de autorităţile locale consideră că hotărârea forului legislativ ploieştean a încălcat cel puţin trei prevederi.

Prefectura Prahova a analizat legalitatea celor două hotărâri adoptate la finalul lunii august de Consiliul Local Ploieşti pe tema termiei, considerând că prima, privind transferul CET Brazi şi al reţelei primare de termoficare de la Consiliul Judeţean la municipalitate, a fost legală, însă cea de-a doua, de înfiinţare a unui operator propriu, a fost ilegală. În motivarea transmisă către Consiliul Local Ploieşti, juriştii Prefecturii arată că au fost încălcate cel puţin trei prevederi legale. Este aceeşi motivaţie care fusese transmisă şi de reprezentanta Direcţiei Juridice a Primăriei care îi ţine locul secretarului general al municipiului cât timp acesta e în concediu.

Astfel, atât funcţionarul care îndeplineşte atribuţiile de secretar cât şi juriştii Prefecturii au considerat că hotărârea Consiliului Local a încălcat prevederile Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, ale Legii 273/2006 privind finanţele publice locale şi ale OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă.

În primul caz, a fost vorba de faptul că, în cuprinsul său, hotărârea CL Ploieşti viza şi o rectificare bugetară, lucru care ar fi trebuit evidenţiat încă din titlul hotărârii. În al doilea caz, Prefectura a considerat că cheltuiala prevăzută în buget, privind asigurarea unui capital social de 5 milioane de lei la înfiinţarea societăţii de termoficare din Ploieşti, ar fi fost angajată fără să existe baza legală. În fine, ordonanţa de Guvern invocată prevedea că numărul reprezentanţilor în Adunarea Generală a noii societăţi trebuia să fie de doi, nu de trei, aşa cum prevăzuse Consiliul Local. "În consecinţă, în conformitate cu prevederile art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, vă solicităm să reanalizaţi hotărârea respectivă şi să dispuneţi revocarea parţială, în caz contrar hotărârea dumneavoastră va fi atacată la instanţa de contencios administrativ, solicitându-se anularea parţială a acesteia", se încheie adresa oficială transmisă vineri de Prefectura Prahova.

{cwgallery}

Primarul Andrei Volosevici a discutat vineri, într-o conferinţă de presă pe tema crizei apei calde, despre acest răspuns. "Prefectura a considerat ilegală hotărârea de înfiinţare a noului operator de termie. Fie va fi refăcută, dar zdravăn la cap şi legal, fie va fi atacată în instanţă", a comentat primarul, care criticase şi în timpul şedinţei Consiliului Local ambele proiecte, atât cel de preluare a CET Brazi, cât şi cel de înfiinţare a noului operator de termoficare al administraţiei locale din Ploieşti.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image