Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, cere sprijinul operatorilor economici din oraș, pentru a sprijini achiziția și montarea de containere la Școala „I. A. Bassarabescu”. Intenția este crearea unei școli modulare, care să asigure spațiu suplimentar în care să poată fi organizate cursurile, în condițiile în care, din toamnă, va crește din nou numărul de clase.
Polițeanu vorbește despre o „urgență de grad 0” la școala amintită.
„Pe fondul lipsei de investiții în infrastructura școlară ploieșteană în ultimii 35 de ani, dublată de dezvoltarea imobiliară accentuată din cartierul 9 mai și de lipsa unui sprijin pro-activ și determinat din partea Inspectoratului Școlar Județean, Școala Gimnazială «I. A. Bassarabescu» a ajuns într-o situație critică în ceea ce privește lipsa spațiului pentru actul educațional. Școala funcționează la această dată într-un singur corp de clădire, compus din parter si două nivele, cu 24 de spații de învățământ pentru 51 de formațiuni (32 clase primare si 19 clase gimnaziale).
Actul educațional se desfășoară în trei schimburi (cu încălcarea prevederilor legale), iar de patru ani clasele a IV-a funcționează în programul de după-amiază. Începând cu anul școlar 2024-2025, nu mai există spațiu fizic in programul de dimineață pentru cele trei clase a III-a si cinci clase a IV-a”, explică edilul.
Numărul de elevi a crescut, în ultimii patru ani, de la 712 la 804 în ciclul primar, respectiv de la 440 la 457 în ciclul gimnazial, iar situația se va agrava din nou din toamnă. „Odată cu noul an școlar, conducerea școlii prevede o nouă mărire a numărului de clase, ceea ce va însemna un blocaj imediat al actului educațional”, avertizează Polițeanu.
Edilul propune o investiție într-o școală modulară, care presupune, potrivit acestuia:
„Studiu de fezabilitate, pentru care am demarat procedurile de achiziție în regim de urgență. SF-ul ne va indica și valoarea exactă a investiției;
- Proiect tehnic pentru școala modulară;
- Achiziția modulelor, care reprezintă: 6 săli pentru clasele copiilor, cabinet medical, cancelarie, grupuri sanitare pentru elevi și personalul didactic și, evident, dotările sanitare, birou pentru director și hol de circulație;
- Achiziția de mobilier, echipament educațional și echipament de încălzire și climatizare (e.g. bănci, catedre, table, scaune, aparate de aer condiționat etc);
- Platformă betonată pentru școala modulară, refacerea împrejmuirii deteriorate (gard) și instalarea modulelor;
- Racordarea la utilități: alimentare cu energie, distribuție energie, instalație electrică pentru iluminat de siguranță, instalație electrică iluminat și prize, instalație detecție incendiu, instalația de alimentare cu apă și canalizare”.
Cât ar costa extinderea Școlii „I. A. Bassarabescu”?
La acest moment, investiția este estimată la peste 500.000 de euro. „Dacă va exista ajutor financiar din partea companiilor, acesta va fi direcționat către Asociația de părinți prin care putem realiza mai repede parte din investițiile necesare” este apelul lansat de primarului Ploieștiului.