Finanţare europeană pentru modernizarea iluminatului public din Ploieşti. Vezi pe ce traseu se va face investiţia!

Finanţare europeană pentru modernizarea iluminatului public din Ploieşti. Vezi pe ce traseu se va face investiţia!

Primăria Ploieşti a primit finanţare pentru unul dintre cele două proiecte europene depuse pentru modernizarea sistemului de iluminat public. Pe un traseu de aproape 6 kiliometri, autorităţile vor să înlocuiască toate corpurile de iluminat cu unele LED, mult mai eficiente, să modernizeze iluminatul din staţiile de transport public şi de la trecerile de pietoni şi să introducă un sistem inteligent de telegestiune.

Investiţia se va derula între Gara de Vest şi intersecţia străzii Găgeni cu Şoseaua Nordului, de-a lungul traseului de tramvai 102. Este unul dintre cele două proiecte europene depuse în cadrul Axei 3 de finanţare din POR, celălalt vizând, în mod previzibil, traseul 101 de tramvai, ambele zone alese acum pentru că erau considerate complementare la investiţiile făcute tot din fonduri europene la calea de rulare, în sesiunea anterioară de finanţare şi, cel mai important, pentru că străzile şi toate bunurile aferente rămăseseră intabulate de atunci, fiind mult mai simplu pentru administraţia locală să propună aceste trasee decât să înceapă intabulări noi.

"Prin prezentul proiect se dorește realizarea unei investiții, care sa conducă la eficientizarea energetica a sistemului de iluminat public al Municipiului Ploiești, pe traseul tramvaiului 102  - str. Găgeni - Șoseaua Nordului Șoseaua Vestului-str. Libertății (Gara de Vest). Măsurile ce vor fi implementate prin acest proiect vor duce la îndeplinirea a patru deziderate majore importante, atât din punct de vedere al siguranței și confortului în trafic, cât și din punct de vedere al conformității cu legislația în vigoare, respectiv: reducerea amprentei de carbon generată de SIP; reducerea consumului de resurse naturale și protejarea acestora; asigurarea iluminării zonelor publice, conform prevederilor legale în vigoare; reducerea cheltuielilor cu operarea SIP, în special a costurilor cu energia și întreținerea", a explicat Primăria Ploieşti într-un comunicat de presă trimis marţi. 

"Astfel, se va realiza modernizarea iluminatului public aferent căilor de circulație ale liniei de tramvai 102, prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu vapori de sodiu, cu corpuri de iluminat LED, performante, având integrate capabilități de conectivitate și comunicare. Se va avea în vedere și rezolvarea situațiilor de conflict rutier, din punct de vedere luminos (intersecții, treceri de pietoni, sensuri giratorii, etc). De asemenea, se va proceda la  înlocuirea corpurilor de iluminat în cele 28 stații de așteptare pentru călători, prin soluții bazate pe LED, precum și la implementarea unui sistem de telegestiune a iluminatului, bazat pe Open Source Data, cu furnizare de API și facilități de optimizare a consumului energetic. Proiectul prevede și montarea de panouri fotovoltaice, care vor deservi corpurile de iluminat din stațiile de așteptare pentru călători. Totodată, se va efectua reîntregirea și extinderea sistemului de iluminat cu tehnologie LED și montarea de stâlpi noi, pentru acoperirea zonelor fără iluminat public, în special a căilor de circulație pietonală", se mai arată în comunicat. "Lucrările propuse se vor desfășura pe traseul liniei 102 de tramvai, cu o lungime totala de 5,691 km de circulație rutieră, respectiv pe drumuri principale și străzi adiacente. Dispeceratul destinat controlului și monitorizării de telegestiune se va înființa în imobilul din Piața Eroilor nr. 1A al Municipiului Ploiești. Perioada de implementare a acestui proiect este prevăzută a se încheia în data de 30 noiembrie 2021. Cheltuielile totale ale proiectului sunt în valoare de  17,786,757.99 lei", a mai transmis Primăria Ploieşti.

Image
Image
Image