FONDURI EUROPENE PLOIESTI | Primăria susține că proiectele de 87 de milioane de euro dezangajate acum vor putea primi finanțare în viitoarea sesiune

FONDURI EUROPENE PLOIESTI | Primăria susține că proiectele de 87 de milioane de euro dezangajate acum vor putea primi finanțare în viitoarea sesiune
FONDURI EUROPENE PLOIESTI | Autoritățile ploieștene explică motivele pentru care au renunțat oficial la 21 de proiecte europene și susțin că acestea vor putea primi finanțare în noul exercițiu financiar al Uniunii Europene (Foto: Arhiva Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

FONDURI EUROPENE PLOIESTI După apariția informației privind renunțarea la 21 de proiecte europene, în valoare cumulată de aproape 87 de milioane de euro, care nu mai aveau șanse să fie finalizate până la 31 decembrie, autoritățile ploieștene insistă că obiectivele nu sunt pierdute definitiv și că acestea vor putea primi finanțări în noul exercițiu financiar al Uniunii Europene. Ce s-a pierdut, în schimb, e timpul! După trei ani irosiți, autoritățile încearcă să găsească și un lucru pozitiv, și anume că valorile eligibile ale proiectelor, care au și dus la blocarea unora dintre licitații, vor putea fi în sfârșit actualizate.

Situația privind dezangajarea acestor proiecte, ca să folosim termenul oficial, a fost confirmată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Vorbim despre 21 de proiecte europene, din totalul de 30 care erau în implementare în Ploiești prin intermediul ADR. Găsiți lista completă într-un articol recomandat mai jos!

Potrivit reprezentanților Primăriei Ploiești, lucrurile n-ar sta chiar atât de rău pe cât par. Contactat pentru un punct de vedere, primarul Andrei Volosevici a insistat că toate proiectele dezangajate acum vor putea primi finanțare în noua sesiune, lucru discutat și cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.

FONDURI EUROPENE PLOIESTI După apariția în spațiul public a informației privind renunțarea, fie ea și temporară, la cele 21 de proiecte totalizând aproape 87 de milioane de euro, reprezentanții Primăriei au mai făcut un calcul, cumva tot în încercarea de a îmbunătăți imaginea, precizând că în actualul mandat au fost depuse proiecte europene în valoare totală de aproape 141,6 milioane de euro, în cadrul Programului Operațional Regional, Programului Operațional Infrastructură Mare sau Programului Național de Redresare și Reziliență. E drept, cele depuse pe POR, unde termenul-limită e 31 decembrie 2023, se numără printre cele de pe lista proiectelor dezangajate.

Într-o conferință de presă susținută joi, senatorul Roberta Anastase, președintele PNL Ploiești, l-a acuzat pe primarul Andrei Volosevici că a blocat în mod deliberat proiectele europene „moștenite” de la fostul primar Adrian Dobre. Oficial, însă, motivele invocate de autoritățile ploieștene pentru renunțarea la cele 21 de proiecte europene țin de pandemia COVID, de creșterea prețurilor materialelor de construcții și de unele probleme administrative independente de Primărie. Printre aceste probleme cu autoritățile se numără, spre exemplu, faptul că pasajul de cale ferată necesar pentru proiectul de lărgire de la Podul Înalt a fost primit de la Ministerul Transporturilor abia în iulie 2023, faptul că Ministerul Dezvoltării a pierdut contractul pentru tramvaie noi, ceea ce a afectat proiectul complementar de modernizare a depourilor, sau faptul că au existat probleme în procedura de expropriere necesară pentru noua șosea dintre Gara de Sud și Gara de Vest. Tot la acest capitol, potrivit unor surse din Primărie, sunt reclamate întârzieri și din cauza autorității de management, care în unele cazuri ar fi tergiversat cu lunile anumite proceduri.

FONDURI EUROPENE PLOIESTI O eventuală mutare a proiectelor în noul exercițiu financiar al Uniunii Europene ar aduce și o veste bună din punct de vedere economic, în condițiile în care multe dintre aceste proiecte au primit finanțarea europeană în perioada 2018-2019, în contextul în care de atunci și până acum au crescut considerabil prețurile materialelor de construcții, care au dus la depășirea valorilor eligibile. Practic, reluarea proiectelor ar permite și recalcularea valorilor eligibile, eliminând una dintre sursele de blocaj invocate de autorități. Cu toate astea, rămân trei ani de zile în care toate aceste proiecte europene ar fi putut să fie implementate, dar nu s-a întâmplat mai nimic, multe dintre ele neavând nici măcar contracte de execuție semnate. Nu putem ignora tot acest timp pierdut, așa cum nu putem ignora nici faptul că o fazare, etapizare, redepunere - sau cum mai vreți să-i spunem - duce practic la „blocarea” unor alocări financiare din noua sesiune de finanțare de la UE care, într-un scenariu ideal, ar fi trebuit folosite pentru proiecte noi.

Image