Consilierul Andrei Ţurcanu, membru în comisia internă de urbanism şi realizarea lucrărilor publice din Consiliul Judeţean Prahova, a propus un proiect de modernizare a ieşirii din A3 spre sudul municipiului Ploieşti, incluzând realizarea, pe un traseu de circa 6 kilometri, a patru noi sensuri giratorii şi lărgirea unui tronson din DN1A. Obiectivul de investiţii, care ar putea fi propus pentru atragerea de fonduri europene în viitoarea sesiune de finanţare, urmăreşte facilitarea accesului către Ploieşti şi localităţile Berceni, Râfov şi Bărcăneşti, dar şi către parcul industrial din zona Tătărani.
Într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, autostrada Bucureşti-Ploieşti urmează să se continue cu tronsonul Ploieşti-Comarnic-Braşov, iar asta va reconfigura într-o mare măsură intrările importante în Ploieşti. Dacă, în prezent, tronsonul de autostradă se termină odată cu intrarea în DN1, la sensul giratoriu amenajat pe Centura de Vest a Ploieştiului, autorităţile prahovene spun că planurile de prelungire ar urma să prevadă renunţarea la acel giratoriu şi continuarea autostrăzii, printr-o supratraversare a drumului naţional. Ceea ce înseamnă că, dacă se va aplica acest scenariu, "descărcarea" pentru Ploieşti se va face pe de o parte în sudul municipiului, la pasarela deja existentă din zona Râfov, şi pe de alta în nord, în zona centrelor comerciale, unde ar urma să fie amenajată o nouă coborâre în momentul în care se va realiza tronsonul Ploieşti-Comarnic. Proiectul propus de consilierul Ţurcanu, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, vizează prima ieşire, cea din zona de sud. "Am prezentat colegilor consilieri judeţeni din Comisia Nr. 2 (Comisia de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură) propunerea unui proiect privind realizarea accesului din Autostrada A3 (Bucureşti - Ploieşti) către Zona Industrială Bărcăneşti şi Ploieşti Sud. Această propunere va fi introdusă ca punct distinct în Capitolul XII - Proiecte cu Impact asupra Dezvoltării Durabile a Judeţului Prahova - Portofoliu de Proiecte / Idei de Proiecte", a anunţat consilierul judeţean, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Întrebat ce şanse de realizare are propunerea, în condiţiile în care vine de la un partid rămas cu patru consilieri din 36, alesul judeţean s-a arătat încrezător că există o susţinere transpartinică şi că, prin includerea în lista de idei, obiectivul de investiţii poate ajunge, pe viitor, să atragă fonduri de la Uniunea Europeană. Consilierul a detaliat proiectul pentru "Telegrama", explicând că în zona supratraversării de la Râfov, imediat la ieşirea de pe autostradă ar urma să fie amenajate patru bretele de legătură, două la nord de autostradă şi două la sud, cu sensuri giratorii de o parte şi de cealaltă a autostrăzii. Ca principiu, este aceeaşi reţetă aplicată de Consiliul Judeţean Prahova la proiectul de coborâre de pe A3 de la Gherghiţa. Mai departe, şoferii intră în Drumul Judeţean 101D, cel care porneşte din zona Ghighiu, trece prin Râfov şi merge spre sudul judeţului. La intrarea în Centura de Est a Ploieştiului ar urma să apară, conform propunerii, un al treilea sens giratoriu, în condiţiile în care accesul din DJ 101D în drumul naţional se face cu dificultate în prezent, mai ales pentru virajul la stânga. Tronsonul din centură, de la acest giratoriu, trecând prin faţa Mănăstirii Ghighiu şi până la Tătărani, la intrarea spre Ploieşti, este de asemenea propus pentru modernizare şi lărgire, la două benzi pe sens.
Cel de-al patrulea giratoriu nou din proiect ar urma să apară în dreptul Parcului Industrial Bărcăneşti, pentru facilitarea accesului. Iniţiatorul spune că proiectul este util atât pentru traficul uşor, facilitând accesul spre sudul municipiului Ploieşti şi comunele învecinate, cât şi pentru traficul greu şi pentru firmele care activează în Ploieşti, Berceni, Bărcăneşti sau care ar urma să se extindă în zona parcului de la Tătărani.