fbpx

Hanul Rosu, inclus intr-un proiect de restaurare, la 23 de ani de la incendiu

Hanul Rosu, inclus intr-un proiect de restaurare, la 23 de ani de la incendiu
Image
Image

Autorităţile din Prahova vor să restaureze Hanul Rosu, din comuna Gura Vitioarei, la mai bine de două decenii de la incendiul care l-a distrus într-o foarte mare măsură.

Proiectul de restaurare, revitalizare şi punere în valoare a hanului din satul Făgetu este propus de Primăria Gura Vitioarei şi ar urma să fie inclus în Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Prahova pentru perioada 2021-2027. Proiectul de hotărâre privind actualizarea listei cu obiectivele de investiţii susţinute în această perioadă urmează să fie dezbătut astăzi de consilierii judeţeni. Odată cu includerea în Strategia de dezvoltare, obiectivul ar urma să fie propus pentru atragerea de fonduri europene, într-o axă de finanţare dedicată dezvoltării infrastructurii culturale.

Hanul Rosu, ultimul han de posta din Muntenia

Construit, se pare, la începutul secolului al şaptesprezecelea, hanul a servit, în mare parte din existenţa sa, ca popas pentru călători şi în special pentru poştalioane, graţie poziţionării sale la mijlocul distanţei dintre Ploieşti şi Vălenii de Munte, pe unul dintre drumurile majore care legau Ţara Românească de Transilvania. Lucrările scrise de-a lungul timpului îl descriu drept ultimul han de poştă care s-a mai păstrat în regiunea Munteniei, amintind că un obiectiv similar, cunoscut ca "hanul lui Frâncu", din Vălenii de Munte, a fost mutat integral şi reasamblat la Muzeul Satului din Capitală.

În perioada comunistă, Hanul Rosu a funcţionat pentru o perioadă ca muzeu al transporturilor, axat în primul rând pe exponate specifice zonei Văii Teleajenului, potrivit site-ului evaleateleajenului.ro. Clădira a fost inclusă pe lista monumentelor istorice în anii '60. El a fost restaurat spre finalul acelei decade şi încă o dată după cutremurul din 1977.

După Revoluţie, Hanu Rosu a fost transformat în restaurant, fiind, alături de Casa Seciu, unul dintre reperele acestei zone ale judeţului.

Hanul Rosu a fost distrus aproape în totalitate de un incendiu în 1998

Clădirea a fost mistuită de un incendiu izbucnit în decembrie 1998. La acea vreme au existat mai multe controverse şi teorii, de la o problemă electrică, posibil la instalaţia de iluminat care fusese montată cu ocazia sărbătorilor de iarnă, şi până la un incendiu pus intenţionat. După incendiu, din Hanul Rosu au mai rămas doar fundaţia de piatră şi o parte din pereţi, în timp ce acoperişul a fost distrus în totalitate, la fel ca mare parte din mobilier.

În 2008, la un deceniu de la incendiu, primarul de atunci al comunei Gura Vitioarei, Gheorghe Tirifon, anunţa că există un investitor privat dornic să refacă hanul, însă planul nu a mai fost dus la capăt.

După încă 13 ani, puţinele urme rămase de la acest han au ajuns să fie acoperite de vegetaţie, încât cu greu mai pot fi zărite.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.