Joi, 07 Noiembrie 2019 14:20

Ministrul Dezvoltării anunță că, de joi, primarii vor putea verifica online ce bani au fost virați către localitățile lor

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ion Ștefan a preluat, joi, conducerea conducerea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), și a anunțat care sunt prioritățile pe care le are în vedere în mandatul său. Acesta a anunțat că va pune accent pe transparență, astfel că, zilnic, pe site vor fi publicate plățile efectuate de instituție.

 „În aceste prime două zile, am abordat frontal problemele cu care se confruntă ministerul. Am efectuat plățile către UAT-uri, în vederea achitării facturilor emise de constructori. Întrucât ţinem la transparenţă, vor fi publicate zilnic, pe site, toate plățile efectuate de minister pentru a se evita telefoanele date de beneficiarii contractelor pentru a afla stadiul plăților. De asemenea, chiar azi, voi cere modificarea planului de audit în vederea realizării unui control riguros al implementării programelor; voi publica, în acest sens, și raportul Curții de Conturi a României, finalizat la minister în luna octombrie", a declarat Ion Ștefan.

Alte obiective anunțate sunt dezangajarea fondurilor europene, în valoare de 306 milioane de euro, respectiv luarea de măsuri pentru soluţionarea situaţiilor care fac obiectul procedurilor de punere în întârziere sau de infringement. "Voi face un plan de lucru cu directorii Autorităților de Management şi cu cei ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR), prin care să urgentăm și să fluidizăm depunerea cererilor de rambursare și de plată; ieri, de exemplu, i-am sunat pe toți cei opt directori ai ADR-urilor și le-am transmis solicitarea mea fermă de a le comunica beneficiarilor Programului Operațional Regional (POR) prevederile Ordinului nr. 3077 din 4.11.2019 pentru aprobarea instrucțiunii privind plata echipamentelor și/sau a materialelor livrate și recepționate de către beneficiar pe șantier, în cadrul contractelor de lucrări finanțate prin POR", a spus noul ministru.

Acesta a mai avertizat, joi, că va efectua vizite neanunțate în județe, pentru a verifica la fața locului stadiul lucrărilor.

 „Acest minister este unul dintre cele mai importante şi, pentru o bună funcționare, trebuie implementate măsuri concrete și eficiente. Pentru că dezvoltarea înseamnă proiecte integrate, proiecte care, odată începute, trebuie şi terminate. Ne preocupă, de asemenea, atragerea fondurilor europene, reducerea birocrației și transparenta. Vreau ca domnul ministru să continue şi un proiect care se regăsește astăzi și la Parlament şi care urmărește extinderea reţelei de gaze naturale pentru populația din mediul rural”, a declarat și vicepremierul Raluca Turcan.

Miercuri, ion Ștefan a declarat că este o prioritate achitarea facturilor către constructorii angajați în lucrări prin PNDL.

În acest sens, ca urmare a aprobării HG nr. 767/2019 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapele I şi II, ieri, 5 noiembrie, au fost transferate către beneficiarii contractelor multianuale sume în valoare totală de 400 de milioane de lei, pentru decontarea bunurilor/serviciilor/lucrărilor executate pentru 528 obiective de investiții, finanțate prin PNDL, în cadrul celor două etape. "Ținând cont de faptul că nevoia de finanțare în cadrul PNDL I și II depășește suma prevederilor bugetare actuale, conducerea ministerului își exprimă preocuparea pentru identificarea tuturor soluțiilor prin care să fie înlăturat riscul ca solicitările de plată emise de către beneficiarii PNDL să nu fie onorate în cel mai scurt timp și, astfel, va iniția în continuare demersurile necesare suplimentării bugetului alocat în anul 2019", au informat reprezentanții Ministerului Dezvoltării.

„După cum am mai spus, prioritatea numărul 1 a mandatului meu o reprezintă plata tuturor facturilor restante pe PNDL I şi II, astfel încât să asigurăm sumele necesare UAT-urilor pentru plata facturilor către constructori. Sunt deja întârzieri serioase, iar în multe locuri constructorii părăsesc lucrările în prag de iarnă. Necesarul pentru achitarea facturilor restante şi a plăţilor ce urmează a fi făcute până la sfârşitul anului este de aproximativ un miliard de lei, iar, ieri, prima mea decizie de ministru a fost să dăm aceşti bani către UAT-uri. Asigur, deopotrivă, UAT-urile, dar şi constructorii, că ministerul va achita cât de repede posibil toate lucrările realizate în beneficiul cetățeanului român”, a declarat, miercuri, Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.