Luni, 13 Ianuarie 2020 10:02

Finanțare europeană pentru acces gratuit la internet, în 10 puncte din municipiul Câmpina

Scris de  Ioana Rădulescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câmpina se numără printre cele aproximativ 600 de localități din România care primesc, de la Comisia Europeană, vouchere în valoare de 15.000 de lei, pentru achiziția de echipamente pentru furnizarea gratuită de internet wireless în spații publice. Aici au fost stabilite deja punctele în care va fi asigurat acces gratuit la internet.

Voucherele au fost acordate în cadrul programului Wifi4EU, din care, până în prezent, s-au derulat trei campanii de selectare a administrațiilor locale care primesc finanțare pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless.  În Prahova au fost declarate câștigătoare, până acum, comunele Cocorăștii Mislii, Sângeru, Starchiojd, Bălțești, Târgșoru Vechi, Bucov, Fântânele, Ariceștii-Rahtivani, Berceni, Drajna și Dumbrava, orașele Mizil, Azuga, Băicoi și Sinaia, dar și municipiul Câmpina. Aici, de fapt, autoritățile locale au și realizat demersurile pentru utilizarea voucherului primit prin acest program. Un pas important a fost făcut prin adoptarea proiectului pentru aprobarea implementării, conform Acordului de Grant încheiat prin mecanismul interconectarea Europei (MIE) WiFi4EU. Cu acest prilej au fost stabilite și locurile care vor fi transformate în puncte de acces public și gratuit la internet wireless: Parcul Regele Mihai I, Parcul Turnătorie, parcul din cartierul Slobozia, parcul din zona adiacentă Lacului bisericii, Primăria Municipiului Câmpina, Direcția Economică, pasajul pietonal "La ceas" și zona adiacentă BCR, Parcul Durbac și Casa Căsătoriilor.

"Implementarea proiectului presupune accesarea unei finanțări nerambursabile de 15.000 euro prin care se vor achiziționa și instala echipamente în punctele de acces WiFi, finanțare care este acordată numai furnizorilor de rețele înscriși în program", a precizat raportul de specialitate.

Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite și fără publicitate pentru o perioadă de cel puțin 3 ani și nu vor colecta date cu caracter personal, după cum impune programul. Finanțarea este acordată numai rețelelor care nu se suprapun cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public. Așadar, echipamentele nu pot fi utilizate pentru dotarea unor spații în care există deja acces gratuit la internet wireless, iar de acest lucru s-a ținut cont cu prioritate în alegerea celor zece puncte din municipiu.

Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane euro din bugetul UE, strict pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, Norvegia și Islanda.

 

 

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.