La Sinaia încep lucrările pentru modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public în zona istorică

La Sinaia încep lucrările pentru modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public în zona istorică
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Primăria Sinaia a predat, în această săptămână, amplasamentul pentru realizarea lucrărilor din cadrul proiectului “Eficiență energetică și extindere iluminat în zona istorică – Sinaia”. Este una dintre cele 10 inițiative pentru care municipalitatea a obținut, în 2019, finanțare europeană.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.436.581 de euro, iar lucrările vor fi finalizate în toamna anului viitor.

“Zona istorică a orașului intră într-un amplu proces de reabilitare. Ideea de bază a acestui proiect este armonizarea și punerea în valoare a zonei istorice cu prezentul, prin extinderea sistemului de iluminat public, modernizarea și eficientizarea acestuia, montarea de corpuri de iluminat cu LED și a unui sistem de telegestiune. 47 de străzi și alei vor scăpa de cabluri și vor intra în sistemul de telegestiune. Toți furnizorii de utilități și cablu vor lucra în paralel cu noi pentru introducerea în subteran a tuturor conductelor și cablurilor", a declarat primarul Vlad Oprea.

Acesta a anunțat că primele lucrări sunt programate pe străzile Cașeriei, Gheorghe Șincai, Mânăstirii, Pictor Ștefan Luchian și Furnica.

"Este o lucrare majoră care va crea un adevărat șantier. Sinăienii au văzut cum s-a transformat centrul orașului și ce a presupus acest proces. Vom avea grijă ca disconfortul din timpul lucrărilor să fie unul minim iar în final să ne bucurăm cu toții de noua față a zonei istorice”, a mai adăugat Vlad Oprea.

Din informațiile publicate pe site-ul administrației locale reiese că, din valoarea totală a proiectului, de 11.834.217,80 lei,  valoarea eligibilă a proiectului este de 11.798.164,79 lei, iar finanțarea nerambursabilă 11.562.201,50 lei, adică 10.028.440,07 lei - valoarea acordată prin FEDR si 1.533.761,43 lei - contribuția de la bugetul de stat.

Lucrările presupun modernizare/ extindere/reîntregire a 17.478 metri rețea, montarea a 50 de panouri fotovoltaice, montarea a 538 de stâlpi și corpuri de iluminat, în tot atâta puncte controlate prin telegestiune.

În urma realizării acestui sistem, autoritățile se așteaptă și la o scădere, cu aproape 70% comparativ cu nivelul actual, a consumului anual de energie primară în iluminat public și a nivelului gazelor cu efect de seră.

 

 

 

Image