Licitaţii blocate la mai multe proiecte europene ale Consiliului Judeţean Prahova. Bogdan Toader: "E greu să găseşti constructori cu adevărat serioşi"

Licitaţii blocate la mai multe proiecte europene ale Consiliului Judeţean Prahova. Bogdan Toader: "E greu să găseşti constructori cu adevărat serioşi"

Mai multe investiţii propuse de Consiliul Judeţean Prahova sunt blocate în acest moment, pentru că autorităţile nu au reuşit să găsească firme interesate. Se întâmplă la mai multe proiecte europene, dar şi la lucrări derulate din fonduri proprii. La un obiectiv, instituţia a reziliat contractul, iar acum caută un nou executant, a explicat Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova, care a declarat că găsirea unor constructori serioşi este din ce în ce mai grea, problemă cu care se confruntă multe autorităţi locale din ţară.

Bogdan Toader a ţinut joi o sesiune de întrebări şi răspunsuri în direct pe Facebook, în care a vorbit despre lucrările în derulare ale Consiliului Judeţean, dar şi despre cele mai recente măsuri luate în contextul stării de alertă. Răspunzând la întrebarea adresată de un prahovean, el a recunoscut că există "întârzieri de trei-patru luni" la mai multe proiecte europene. "La câteva dintre lucrările pe fonduri europene pe care le avem în licitaţie am avut surpriza să nu se prezinte niciun ofertant. Am discutat cu proiectanţii şi am reactualizat la câteva dintre aceste lucrări indicatorii. Sperăm că acum, când vor fi ridicate din nou pe SICAP aceste lucrări, unele incluzând şi proiectarea, să avem firme care să oferteze şi să îşi adjudece lucrările şi să trecem la partea de execuţie. Nu cred că există un risc de pierdere a fondurilor europene, dar, din păcate, am întârziat destul de mult, aproximativ trei-patru luni, în proceduri de licitaţie încă neadjudecate. Sperăm ca acum să le avem adejudecate în perioada următoare şi bineînţeles să trecem la partea de execuţie. În ceea ce priveşte cele două proiecte importante pentru drumuri din fonduri europene, vorbim de Axa 1, drumuri de aproximativ 40 de milioane de euro, suntem în faza finală cu licitaţiile. La DJ 720 am ajuns la faza de evaluare finală, iar la DJ 102K suntem în faza de licitaţie, avem trei ofertanţi, s-au deschis ofertele şi începe evaluarea", a declarat Bogdan Toader, în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, practic un fel de audienţe online, ţinută în direct pe reţeaua de socializare.

Probleme cu găsirea constructorilor au fost întâmpinate în ultimele luni şi de mai multe primării din judeţ, care au pus lipsa ofertelor ba pe seama creşterii costurilor în domeniul construcţiilor, care a făcut ca unele firme să nu se mai avânte decât dacă sumele alocate sunt suficient de mari, ba pe seama unei scăderi a numărului de firme capabile să respecte criteriile pentru participarea la licitaţii publice sau condiţiile impuse de beneficiari.

"Avem două lucrări pe DJ 101T. Avem una de îmbrăcăminte bituminoasă la Lutu Roşu pe o lungime de un kilometru, contractul a fost reziliat. Constructorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale asumate, va plăti penalităţi. S-a întocmit documentaţie pentru restul de executat. Lucrarea fiind în faza de atribuire, consider că în maxim 60 de zile vom trece la execuţia propriu-zisă. A fost un impas pe care a trebuit să-l trecem. A trebuit să facem o evaluare la restul de executat, să facem o constatare. Din păcate, constructorii foarte foarte serioşi sunt din ce în ce mai greu de găsit, este o problemă cu care se confruntă toate autorităţile locale. Cealaltă lucrare este la kilometrul 16 al DJ 101T, este o lucrare de 230 de metri liniari. Tronsonul acesta este grav avariat în urma calamităţilor, s-au efectuat lucrări doar în primă urgenţă, s-a decolmatat şi s-a aşternut material pietros, cred că în acest moment nu se impune aşternerea unor mixturi asfaltice, aşteptăm să se stabilizeze zona şi avem în curs de elaborare proiecte pentru realizarea a două poduri", a mai declarat Bogdan Toader, cu referire la proiectele din fonduri proprii, preşedintele CJ făcând şi o prezentare rapidă a celorlate proiecte derulate în prezent de instituţie: "Şcoala Specială nr. 1 este în grafic, sperăm ca la sfârşitul lunii iunie să reuşim să finalizăm şi să recepţionăm această lucrare, vorbim despre covoarele asfaltice, cu mai mult de 70 de kilometri de drum judeţean asfaltat, şi ele aproape de finalizare, acum sunt lucrări în curs la Valea Doftanei şi Râfov".

Image
Image
Image