Licitația pentru construirea unui bazin de înot de 9 milioane de lei, la Cornu, a ajuns în impas

Licitația pentru construirea unui bazin de înot de 9 milioane de lei, la Cornu, a ajuns în impas

Singurul proiect realizabil, în prezent, de construire a unui bazin de înot, în Prahova, este blocat în proceduri. Asocierea declarată, inițial, câștigătoare, cere Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor să facă lumină în acest caz.

Mai multe localități din Prahova se regăsesc pe lista-sinteză a Companiei naționale de Investiții, cu proiectele propuse în vederea amenajării de bazine de înot. Dintre toate, însă, singura inițiativă care prinde totuși contur este cea de la Cornu, obiectivul de acolo având o valoare estimată la 8.921.230,00 lei, conform datelor publicate de CNI în lista sinteză, dar și pe portalul dedicat achizițiilor publice. Și asta deoarece, în acest caz, licitația a fost lansată la scurtă vreme după ce Ministerul Lucrărilor Publice a anunțat (în ianuarie 2020) că ministrul de resort, pe atunci Ion Ștefan, a decis completarea cu încă 8 investiții pe Lista obiectivelor de investiții care se realizează pe baza proiectului pilot – Bazin de înot didactic, Subprogramul ”Bazine de înot”.

Anunțul se referea, atunci, printre altele, și la proiectul de la Cornu, pentru care Consiliul Local adoptase deja hotărâri în vederea asigurării terenului necesar și pentru predarea amplasamentului.

Procedura, lansată în iulie anul trecut, a ajuns într-un oarecare impas, după ce asocierea declarată câștigătoare (după ce celelalte oferte au fost declarate neconforme) a întâmpinat dificultăți din cauza situației financiare a uneia dintre societățile din componența sa. De altfel, pe 12 ianuarie, Hidro Salt B92, liderul asocierii din care mai fac parte Delta Antrepriză de Construcții și Montaj 93 SRL și BB&Asociații Design SRL a și depus o contestație, la CNSC, obiectând împotriva faptul că CNI a declarat neconformă oferta sa, inițial admisă, singura din cele trei depuse, invocând situația firmei Delta (cu un procent de 10% din întregul contract), care “se află în perioada de observație din cadrul procedurii de insolvență”.

Hidro Salt B92 argumentează, printre altele, că decizia de respingere a ofertei depuse, pentru obiectivul de la Cornu, este “pur arbitrară și luată cu încălcarea și/sau necunoașterea dispozițiilor legale”, iar “autoritatea contractantă încurcă noțiunea de capacitate tehnică cu noțiunea de capacitate financiară”.

Semnatarul documentului cere CNSC să admită contestația și să anuleze raportul final publicat de autoritatea contractantă, obligând-o să emită un nou raport.

Singurul bazin de înot de acest fel construit în Prahova funcționează la Câmpina, din 2011. De atunci, niciunul dintre proiectele administrațiilor locale nu a mai ajuns în faza de a se concretiza.