Lista localităților care primesc finanțare pentru amenajarea de insule ecologice. Valoarea fondurilor este de aproape 600 de milioane de lei

insule ecologice pnrr
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

167 de proiecte depuse de localități din toată țara au fost aprobate prin PNRR, în cadrul programului privind construirea de insule ecologice digitalizate. Apelul de finanțare are o alocare de 1,28 miliarde de lei, în această etapă fiind aprobate propuneri cu o valoare totală de 579 milioane lei, pentru care contractele vor fi semnate în următoarele săptămâni.

 

”Ne pregătim deja pentru lansarea unui nou apel de proiecte pentru fondurile rămase, astfel încât și cei care nu au reușit să depună cererile în prima sesiune să aibă ocazia să o facă. România trebuie să treacă cât mai urgent la un nou tip de gândire în ceea ce privește managementul deșeurilor, astfel încât fiecare să plătească pentru cantitatea de deșeuri pe care o produce. Platformele subterane, containerele semi îngropate și sistemele supraterane de colectare selectivă a deșeurilor reprezintă soluția ideală pentru problema gunoiului din comunități, mai ales în zonele turistice și în centrul orașelor. Finanțăm integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporție a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care țarcurile actuale îl au. De asemenea, îndeamnă la o colectare separată oferind operatorilor locali un sistem smart de gestionare a deșeurilor, cu containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul", a declarat ministrul Tánczos Barna.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiții, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza și operaționaliza cel puțin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie cel puțin 13.752, potrivit datelor transmise de Ministerul Mediului.

“Subinvestiţia sprijină activități specifice pentru înfiinţarea şi dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, nu în ultimul rând, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului «plăteşte pentru cât arunci», în funcție de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile și reziduale”, menționează sursa citată.

Ce sunt insulele ecologice și cum funcționează acestea

Sistemele sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor care pot fi montate pe platforme subterane (ce necesită lucrări de construcții și montaj) sau supraterane (care nu necesită construcții și montaj). Insulele sunt protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, sunt dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.

Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, ce oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Potrivit Ministerului Mediului, valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere - alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale - alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale - alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

 

 

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Sursa foto: Primăria Brașov

 

Image