Autorităţile ploieştene urmează să dezbată un proiect de ajustare a tarifelor la apă potabilă şi canalizare, care ar putea aduce o majorare de puţin peste 18%.
Proiectul de hotărâre de Consiliu Local a fost publicat marţi pe site-ul administraţiei ploieştene. Documentul, care va sta o perioadă pe circuitul de transparenţă decizională, propune ajustarea tarifelor practicate de Apa Nova Ploieşti pentru livrarea apei reci şi pentru preluarea apelor menajere.
Majorare de 18% propusă la apă şi canalizare
Dacă va fi aprobat în forma actuală, proiectul va aduce o majorare de aproape 18,3% a costului pe metru cub, ceea ce poate să pară mult când ne raportăm la procente, dar nu mai pare la fel de înspăimântătoare când ne gândim că e vorba despre o creştere de 82 de bani.
Raportul de specialitate întocmit de Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti, care însoţeşte proiectul de hotărâre, arată că de la ultima ajustare de tarif, efectuată în septembrie 2021, cheltuielile au înregistrat o creştere substanţială, numai energia scumpindu-se cu peste 52%, iar costul apei cumpărate de la Administraţia Naţională Apele Române crescând cu aproape 5%.
Conform proiectului, tariful pentru apă ar urma să înregistreze o majorare, de la 3,11 până la 3,67 lei pe metru cub, fără TVA, din care o cotă de 0,73 lei se duce în fondul de lucrări. La canalizare, noul tarif ar urma să crească de la 1,38 la 1,64 lei pe metru cub, din care, din nou, va exista o cotă pusă deoparte pentru lucrări la reţele, în valoare de 0,33 lei. Cu tot cu TVA-ul de 9%, un metru cub de apă consumat de ploieşteni va ajunge să coste aproape 5,8 lei, ceea ce menţine municipiul în situaţia fericită de a avea unul dintre cele mai mici tarife din ţară. Pe o listă cu preţurile avizate de ANRSC pentru 45 de operatorii regionali, Ploieştiul rămâne, chiar şi după această eventuală majorare, pe ultimul loc.
Solicitarea de ajustare a tarifelor a fost transmisă de Apa Nova Ploieşti în luna aprilie, până acum aflându-se în analiză la RASP şi la comisia de specialitate a CL. Ţinând cont de termenele privind transparenţa decizională, proiectul ar putea intra în dezbaterea forului legislativ local undeva spre finalul lunii iunie.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!