Consilierii judeţeni au adoptat hotărârea de încheiere a unui parteneriat cu localitatea Ceraşu pentru refacerea drumului care duce la Tabla Buţii, locul unor lupte crâncene duse în toamna anului 1916 între unităţi româneşti şi germane.
Este vorba de refacerea unui drum pe o lungime de 25 de kilometri între satul Slon şi Tabla Buţii.
Pentru finanţarea obiectivului contribuţia Consiliului Judeţean Prahova va fi de 100.000 lei.
Şefii CJ-ului ar dori ca lucrarea să fie gata până pe data de 6 august când vor avea loc ceremonii dedicate militarilor români care şi-au pierdut viaţa la Tabla Buţii în toamna anului 1916.
În apropiere se află şi un cimitir militar unde sunt înmormântați atât soldați români cât și germani.
Istoria recentă a zonei zonei
Din acest loc, efectivele Regimentului 8 Infanterie din cadrul Armatei A 2-a au intrat pe 15 august 1916 în ofensivă pe teritoriul Austro-Ungariei pentru a elibera Ţara Bârsei şi Braşovul. Primele zile de ofensivă au decurs bine, efectivele Armatei 1 austro-ungare fiind nepregătite sau în refacere.
Efortul era coroborat cu ofensiva concomitentă a trei armate române pentru eliberarea Transilvaniei de sub ocupaţia austro-ungară.
Ulterior, după contraofensiva germană din Transilvania efectivele româneşti (Divizia a 6-a) s-au retras pe acest aliniament de graniţă unde au reuşit să reziste până la finalul lunii noiembrie 1916.
Trupele române au cedat zona Tabla Buţii ca urmare a înfrângerii strategice de pe Neajlov- Argeş care deschis drumul spre Bucureşti trupelor germano-austro-ungare. În caz contrar, trupele române de la trecători riscau să fie încercuite dinspre sud.
Din 1922, au fost organizate pelerinaje comemorative anuale în ziua de 6 august.