Noi lucrări la digul de la fosta groapă de gunoi a Ploieştiului: "Trebuie să evităm un dezastru ecologic!"

Noi lucrări la digul de la fosta groapă de gunoi a Ploieştiului: "Trebuie să evităm un dezastru ecologic!"
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Primăria Ploieşti urmează să comande pe finalul acestui an noi lucrări de protecţie a malului în spatele fostei gropi de gunoi, unde o parte din dig s-a rupt în 2020, la un moment dat riscând să genereze un dezastru ecologic.

Primarul Andrei Volosevici a anunţat că municipalitatea va demara lucrări pentru amplasarea de dale din beton de 6 tone scoase de la terasamentul liniilor de tramvai. Edilul a amintit că, în urmă cu aproximativ un an, digul din spatele rampei s-a rupt, iar apoi un mal de pământ s-a prăbuşit, luate de râul Teleajen.

"Ar fi un dezastru ecologic"

"Începem nişte lucrări de a pune definitiv - cel puţin până la momentul în care vom avea posibilitatea financiară să începem nişte investiţii mai ample - gabioane la rampa ecologică, folosind toate dalele scoase de la tramvai, pentru că niciodată nu se ştie, nu te joci cu natura. Am văzut dale care cântăresc şase tone şi care se băteau între ele sub forţa apei. Ferească Dumnezeu să pice rampa cu tot ce înseamnă partea de gunoi, ar fi o catastrofă ecologică!", a declarat Andrei Volosevici, primarul municipiului Ploieşti.

Întrebat când vor începe lucrările, primarul a răspuns că în prima parte a lui decembrie, explicând că intervenţia nu e restricţionată de condiţiile meteo: "Estimăm că undeva în decembrie vor începe lucrările. Nu este o problemă legată de vreme, pentru că este vorba doar despre aranjarea acelor dale, ca să protejăm mai bine malul, să nu mai fie probleme cu apa. Nu mai vrea să ajungem să ne plimbăm pe «plaja din Teleajen», cu ISU şi cu Jandarmeria, ca iarna trecută".

Fosta groapă de gunoi din Ploieşti a fost ecologizată de Consiliul Judeţean, din fonduri europene, şi ulterior predată înapoi Primăriei. Deşeurile istorice de aici au fost, în mare parte, acoperite cu o membrană protectoare, iar ulterior întreaga zonă a fost sistematizată şi acoperită cu iarbă. Dacă malul ar fi continuat erodarea, exista riscul ca întregul deal sau oricum o mare parte din el să ajungă în râul Teleajen, ceea ce ar fi reprezentat un dezastru ecologic. În 2020, prima măsură a fost de a încerca să protejeze malul cu saci de nisip, însă debitul a fost atât de mare încât mulţi din saci au fost luaţi de apă înainte de a ajunge să asigure vreo urmă de protecţie, aşa că s-a apelat la utilaje ale Armatei, care au pus în zonă dale de 6 tone din beton, în timp ce Administraţia Apelor Române a comandat de urgenţă lucrări de deviere a cursului râului.

Vedeţi mai jos imaginile şi reacţiile de la momentul respectiv:

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image