Noi parcări cu plată în Ploieşti. Numărul locurilor cu taxă ar urma să crească de la 1875 la 2733

Noi parcări cu plată în Ploieşti. Numărul locurilor cu taxă ar urma să crească de la 1875 la 2733

Administraţia ploieşteană pregăteşte o modificare a regulamentului de folosire a parcărilor cu plată, care cuprinde nu mai puţin de 24 de zone din municipiu unde SGU e "în curs de amenajare" a unor parcări noi. În total, această amenajare ar urma să genereze peste 1.100 de locuri taxabile în plus, majoritatea în zona centrală, faţă de cele 1.875 aflate în prezent în administrarea SGU.

Acest regulament al parcărilor a fost modificat de mai multe ori în ultimii trei ani. Cea mai importantă modificare a fost în aprilie 2018, prin Hotărârea nr. 120, în care consilierii au stabilit reguli privind orarul de funcţionare, preţul abonamentelor şi acordarea unor reduceri pentru achiziţia unor abonamente pe perioade mai lungi. În momentul dezbaterilor de atunci, angajaţii din Primăria Ploieşti care se ocupă de supravegherea legalităţii au constatat că SGU folosise ilegal mai multe parcări. Practic, societatea lua bani pentru locurile de acolo, le inclusese până şi în documentaţia care a stat la baza proiectului de hotărâre, însă în realitate nu le primise niciodată în administrare de la Consiliul Local. Astfel, în urma acelei hotărâri, SGU a rămas oficial cu 24 de parcări cu plată, totalizând, conform anexei, 1.400 de locuri.

La finalul lunii mai a aceluiaşi an, Consiliul Local "regla" situaţia şi transmitea în administrarea societăţii parcările pe care SGU le folosise anterior în mod ilegal. Prin Hotărârea 203, SGU primea 31 de noi parcări, cu menţiunea că primele şapte erau deja amenajate, fix cele tăiate de pe listă în aprilie, iar celelalte erau "în curs de amenajare".

În februarie 2019 a venit o nouă modificare majoră, Consiliul Local aprobând, prin Hotărârea nr. 30, o împărţire pe zone de tarifare. Atunci a avut loc şi o modificare a anexelor de la precedentele hotărâri şi s-a specificat că în cele 24 de parcări iniţiale erau, oficial, 1.354 de locuri disponibile, în loc de 1.400, iar celelalte şapte parcări amenajate, oferite în mai 2018, cuprindeau 251 de locuri.

Joi, pe ordinea de zi a Consiliului Local Ploieşti apare un nou proiect de modificare a regulamentului. În mod interesant, acesta pare să fi uitat complet de HCL 203/2018 şi face trimitere doar la regulamentul original, din 2013, şi la cel introdus prin HCL 120/2018. Conform proiectului propus, în curs de amenajare rămân 24 de parcări, care cuprind 1.128 de potenţiale locuri cu plată, dintre care 52 ar urma să fie rezervate pentru persoane cu handicap.

Zonele unde autorităţile doresc amenajarea unor noi parcări cu plată sunt următoarele:
- strada Ivan Miciurin (între sediul Conpet şi fosta Policlinică cu plată) - 22 locuri;
- strada Gheorghe Lazăr (zona sediilor partidelor politice) - 26;
- străzile Carpaţi şi Văleni (vizavi de sediul SGU) - 50;
- strada Ulierului (în spatele staţiei Hale CORECO) - 20;
- strada Aurel Vlaicu (lângă sediul Direcţiei de Finanţe) - 28;
- strada Constanţei (în partea sudică a Halelor Centrale) - 20;
- strada Mihai Eminescu (prin faţa Spitalului de Pediatrie) - 203;
- strada BP Hasdeu (paralelă cu Eminescu, de cealaltă parte a bulevardului) - 158;
- strada Săpunari - 18;
- strada Anton Pann - 27;
- strada Mărăşeşti - 36;
- strada Ana Ipătescu - 90;
- strada Vasile Boierescu - 9;
- strada Veronica Micle - 49;
- strada Depoului - 25;
- strada Nicolae Iorga - 33;
- Piaţa Anton (în faţa complexului UCECOM) - 31;
- strada Anul 1948 - 47;
- strada Mihai Bravu (zona sediului vechi al Tribunalului) - 9;
- strada Dr. Bagdasar - 43;
- strada Buna-Vestire - 46;
- strada Praga - 74;
- strada Decebal - 46;
- Rondul I (pe partea dreaptă a bulevardului în sensul de mers dinspre Gara de Sud spre centru) - 18 locuri.