Planul pentru calitatea aerului din Ploieşti mai are de aşteptat! Primăria nici măcar n-are un studiu de trafic, dar compensează cu un chestionar

Planul pentru calitatea aerului din Ploieşti mai are de aşteptat! Primăria nici măcar n-are un studiu de trafic, dar compensează cu un chestionar

Ploieştiul e obligat să îşi elaboraze, alături de vecinii din Brazi, un plan de reducere a poluării aerului. Autorităţile locale se laudă că se lucrează la acest document, dar, când intrăm mai adânc în subiect, recunosc că nici măcar nu au un studiu cu privire la traficul rutier, care să arate cât din poluarea oraşului provine din surse industriale şi cât din noxele maşinilor. În acest context, conducerea Primăriei a transmis marţi un comunicat în care anunţă lansarea unui chestionar online şi invită oamenii să participe cu răspunsuri, pentru îmbunătăţirea planului integrat de calitate a aerului.

Vineri, la dezbaterea privind poluarea organizată de Observatorul Prahovean, primarul Adrian Dobre i-a invitat şi pe reprezentanţii firmei de consultanţă care se ocupă de acest plan de măsuri. Aceştia au discutat despre paşii parcurşi, recunoscând că planul ar fi trebuit finalizat în această lună şi că, din cauza faptului că n-au primit toate datele de care au nevoie, documentul mai are de aşteptat cel puţin câteva luni. Unul dintre obstacolele invocate ţinea de lipsa unui studiu cu privire la traficul rutier, care să arate, printre altele, în ce măsură circulaţia autovehiculelor contribuie la poluarea aerului din Ploieşti. În teorie, un studiu de acest gen ar trebui să mai arate şi care sunt zonele unde se înregistrează cele mai mari probleme, dar şi ce măsuri ar putea fi luate pentru fluidizarea circulaţiei, reducerea timpului petrecut în trafic ori reducerea numărului de autoturisme care sunt prinse în trafic şi, implicit, scăderea valorii totale a emisiilor provenind din această sursă.

În lipsa acestui studiu, tocmai pentru a strânge mai multe date, administraţia locală a publicat un chestionar pe site-ul propriu şi a transmis marţi un comunicat în care invită oamenii să ofere răspunsuri. Conducerea Primăriei mai arată că această metodă de consultare publică se încadrează în planul integrat de calitate a aerului şi va oferi un instrument de evaluare cantitativă şi calitativă a soluţiilor de mobilitate urbană.

Dacă am fi cârcotaşi...

... Am putea să notăm că acest studiu privind transportul urban vine după ce, în ultimii ani, autorităţile ploieştene au elaborat şi depus proiecte europene de zeci de milioane de euro în domeniul mobilităţii, ceea ce înseamnă, în mod logic, că fie acestea se bazează pe nişte studii de trafic foarte vechi, fie nu au absolut niciun fundament din acest punct de vedere. Un alt lucru care merită notat este că, odată intraţi la adresa indicată pentru completarea chestionarului, observăm că acesta se referă la date valabile pentru anul 2017. Mai surprinde şi faptul că, în invitaţia transmisă, reprezentanţii municipalităţii promit că sondajul va putea fi completat în câteva secunde. Sigur, în era vitezei, nu poţi să-i răpeşti omului prea mult timp, pentru că altfel rişti să-i pierzi interesul. Pe de altă parte, câte încredere putem avea în nişte soluţii pentru combaterea poluării rezultate dintr-un chestionat de "15-20 de secunde"?

Invitaţia Primăriei Ploieşti

"Solicităm atât sprijinul cetățenilor municipiului Ploiești, cât și al celor din localitățile limitrofe în vederea completării unui chestionar online, care va permite, ulterior, o evaluare cantitativă și calitativă a soluțiilor de mobilitate urbană, precum și conturarea unor proiecții în privința măsurilor și acțiunilor viitoare ce se vor impune. Urmărind o consultare eficientă a publicului, încă din faza studiului de dispersie a poluanților, facem apel către toți cetățenii direct interesați pentru a completa cu date proprii chestionarul, în vederea colectării de date cantitative și calitative privind modelul de mobilitate specific cetățenilor care tranzitează municipiul Ploiești. Chestionarul respectiv poate fi completat direct pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Ploiești  www.ploiesti.ro . Durata de timp necesară completării chestionarului este de la 15-20 secunde până la 1 minut. Municipalitatea ploieșteană le mulțumește cetățenilor pentru timpul acordat și implicarea de care dau dovadă", se arată în comunicatul de presă transmis marţi de Primăria Ploieşti.

Image
Image
Image