Președintele CJ Prahova propune înăsprirea măsurilor privind limitarea circulației persoanelor, la nivel de județ. Replica prefectului la inițiativele inspirate din regulile analizate și la București

Președintele CJ Prahova propune înăsprirea măsurilor privind limitarea circulației persoanelor, la nivel de județ. Replica prefectului la inițiativele inspirate din regulile analizate și la București

Președintele CJ Bogdan Toader a anunțat, marți, căi va solicita prefectului de Prahova ca, la întrunirea în ședința extraordinară a CJSU de astăzi, să fie adoptate "noi măsuri obligatorii destinate protejării prahovenilor".

"Suntem cu toții conștienți că deciziile luate la nivel național nu sunt de ajuns pentru a restrânge răspândirea epidemiei de coronavirus", argumentează Bogdan Toader, care propune, în acest context, "instituirea de urgență a următoarelor măsuri":

"> Interzicerea circulației persoanelor, pe teritoriul județului Prahova, în intervalul orar 6.00 – 22.00, cu excepția situațiilor prevăzute în Ordonanța Militară nr. 2 din 21 martie 2020, respectiv a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale; c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

> Obligativitatea schimbării programului de funcționare al tuturor magazinelor alimentare, farmaciilor și a supermarket-urilor, prin stabilirea unui orar fix destinat seniorilor, astfel încât să le vină în ajutor persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.

> Verificarea de către patrule comune ale Poliției Naționale, Poliției Locale (preluată pe perioada stării de urgență de către Poliția Română), Jandarmeriei a respectării prevederilor Ordonanței Militare nr 2/21 martie 2020, precum și a deciziilor ce vor fi luate în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență."

Dacă nu vi se par tocmai noutăți, ei bine da, propunerile sunt inspirate din noile reguli discutate la București și care s-ar putea transforma în prevederile unei a treia ordonanțe militare care să intre în vigoare chiar de mâine.

De asemenea, în Maramureș, de exemplu, au fost luate deja alte măsuri pentru limitarea deplasării persoanelor în afara domiciliului, suplimentar față de cele deja implementate la nivel național.

Acestea fiind zise, poate părea ușor de neînțeles replica nervoasă pe care destinatarul apelului de mai sus, prefectul de Prahova, Cristian Ionescu, a dat-o marți după-amiază.

"Am citit cu surprindere declarațiile președintelui Consiliului Județean, Bogdan Toader. Făcute într-o vreme în care grija noastră, a tuturor, trebuie să fie sănătatea și lupta împotriva COVID-19, sunt surprinzătoare încercările sale de a atrage capital politic de pe urma acestei adevărate tragedii.

Îi reamintesc domnului Bogdan Toader că este vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova în cadrul căruia poate supune dezbaterii și aprobării toate proiectele pe care le consideră bune pentru protejarea prahovenilor. În această perioadă, când ne aflăm în stare de urgență, nu putem glumi cu adoptarea unor măsuri care pot influența puternic viața oamenilor.

Fac apel la responsabilitate și mobilizare a tuturor structurilor competente de la nivelul județului nostru. Îi rog să citească și să respecte legea, măsurile decretate de către autoritățile centrale, iar pe reprezentanții politici îi rog să uite de campania electorală", i-a transmis prefectul județului președintelui Consiliului Județean.

 

 

 

Image
Image
Image