Primăria Ploieşti urmează să depună un proiect de atragere a fondurilor europene, prin PNRR, pentru construirea unui centru integrat de colectare separată a deşeurilor, în valoare de 6,6 milioane de euro cu TVA.
Proiectul urmează să fie depus în cadrul Componentei 3 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dedicată managementului deşeurilor.
Noul "centru de colectare separată a deşeurilor prin aport voluntar" ar urma să fie amenajat pe strada Laboratorului din Ploieşti, estimându-se că ar urma să deservească peste 218.000 de oameni din aglomerarea urbană.
Proiect PNRR pentru un centru de colectare separată a deşeurilor
Conform hotărârii adoptate marţi de Consiliul Local Ploieşti, valoarea maximă eligibilă a proiectului este de 27.450.810 lei, la care se adaugă TVA de 5.215.653 de lei. Dacă proiectul va fi aprobat, investiţia pentru noul centru de colectare va fi derulată din fonduri europene, prin PNRR, TVA-ul va fi suportat de bugetul de stat, iar municipalitatea se angajează să asigure eventualele cheltuieli neeligibile şi să suporte cheltuielile de mentenanţă pe o perioadă de minim cinci ani de la efectuarea plăţii finale.
Proiectul european vine în contextul în care, în 2020 şi 2021, din totalul deşeurilor din Ploieşti au fost reciclate şi valorificate doar 6,53%, conform datelor oficiale de la Administraţia Fondului de Mediu.
"Centrele de colectare prin aport voluntar reprezintă soluţia optimă pentru colectarea deşeurilor ce nu pot fi colectate în sistem door to door sau în pubele individuale. Prin realizarea investiţiei nu doar că se vor atinge obiectivele de mediu, ci se va asigura un sistem sănătos cetăţenilor municipiului Ploieşti, efecte scontate fiind atât la nivel economic, cât şi social şi de mediu", se arată în nota de fundamentare care a însoţit proiectul de hotărâre de Consiliu, în care se face trimitere la directivele europene şi legislaţia naţională privind gestionarea deşeurilor.
Potrivit ghidului solicitantului, la centrele de colectare cu aport voluntar pot fi aduse deşeuri menajere care nu sunt colectate prin sistemele clasice, dar şi deşeuri voluminoase, textile, din lemn şi mobilier, vegetale, din construcţii şi demolări, anvelope, echipamente electrice și electronice şi baterii uzate.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!