Primăria Ploieşti va avea propriul avion! Un Rombac salvat de la casare va fi adus în Parcul Municipal Vest

Primăria Ploieşti va avea propriul avion! Un Rombac salvat de la casare va fi adus în Parcul Municipal Vest

Autorităţile ploieştene anunţă că se implică în campania "Salvăm un Rombac", propunând ca, în loc să ajungă la fier vechi, una dintre puţinele aeronave de pasageri produse în România şi rămase încă întregi să ajungă în municipiu. Intenţia este ca ea să devină parte a unei inedite expoziţii în aer liber, care să mai cuprindă tramvaie, locomotive vechi sau maşini de epocă româneşti, a anunţat viceprimarul Cristian Ganea.

Vicele a declarat miercuri că a fost contactat de reprezentanţii campaniei "Salvăm un Rombac" şi că a propus aducerea aeronavei la Ploieşti şi amplasarea ei în Parcul Municipal Vest. "Este o fundaţie care se ocupă de această acţiune, ei m-au contactat şi s-au arătat dispuşi să se ocupe de tot, fără a implica vreun ban din partea Primăriei Ploieşti. Partea noastră este să punem la dispoziţie un teren, care va fi la Parcul Municipal Vest. Aşteptăm aprobarea de la Ministerul Dezvoltării, ţinând cont că parcul a fost realizat printr-un proiect european, dar mă aştept să fie o simplă formalitate. Acest lucru poate deschide o serie de acţiuni frumoase, iar intenţia mea este ca acest avion să fie parte dintr-o expoziţie în aer liber, mai amplă, care să mai cuprindă şi alte piese interesante din istoria Romniei şi din cea a Ploieştiului. Mă gândesc la locomotive de tren, tramvaie de epocă sau autoturisme Dacia", a declarat Cristian Ganea. Acesta a mai afirmat că, în prezent, în România mai sunt întregi doar două avioane Rombac de pasageri, celălalt urmând să ajungă la Muzeul Aviaţiei.

Campania face parte dintr-un proiect mai amplu, numit "Suntem Romania!" şi sustinut de Aeroclubul României în colaborare cu Asociaţia Aeronautică Română. Cu ajutorul a două mari nume ale aviaţiei, general-locotenent cosmonaut Dorin-Dumitru Prunariu şi directorul Aeroclubului României, campionul la acrobaţie aeriană George Rotaru, iniţiatorii au demarat o strângere de fonduri pentru achiziţia, demontarea, transportul, montarea şi expunerea publică a unuia dintre ultimele avioane de pasageri construite în ţara noastră, modelul Rombac 1-11.

"Aceeaşi fundaţie, la propunerea mea, s-a arătat interesată de ideea de restaurare a turnului de paraşutism din Parcul Regele Mihai, de lângă Sala Sporturilor «Olimpia», sau, dacă acesta n-ar putea fi restaurat, de construirea unuia nou, care să poată fi folosit în scop didactic", a mai declarat viceprimarul Ploieştiului.

Al doilea avion din zonă

În urmă cu mai puţin de zece ani, o femeie din Negoieşti şi-a cumpărat un avion Boeing, care fusese abandonat de precedentul proprietar şi scos la licitaţie de Direcţia Finanţelor Publice Bacău. La momentul respectiv s-a speculat că femeia este sora patronului de la Piritex şi că preţul plătit ar fi fost undeva la 350.000 de lei. Evident, avionul n-a mai putut zbura, dar a fost adus, cu trailerele, până în parcul industrial privat Alinso, de la marginea Ploieştiului, cu intenţia anunţată, până la urmă rămasă la acest stadiu, de a fi transformat într-o cafenea.

Image
Image
Image